همه چیز درباره عمل آرتروسکوپی زانو

آرتروسکوپی زانو درواقع یک روش جراحی کم تهاجم محسوب می‌شود، در این روش درمانی پزشک به کمک یک دوربین کوچک می‌تواند محدوده آسیب، میزان آسیب، نوع آسیب و... را تشخیص دهد. امروزه از این شیوه درمانی در جهت درمان بسیاری از بیماری‌های مختص زانو استفاده می‌شود. برای آشنایی بیشتر با نحوه عمل آرتروسکوپی زانو مزایا و عوارض پس از آن این مقاله از سایت پزشک ارتوپد را بادقت مطالعه کنید.

عمل آرتروسکوپی زانو

آرتروسکوپی زانو چیست؟

مفصل زانو ازجمله پیچیده‌ترین مفاصل بدن برشمرده می‌شود که شناسایی اختلال عملکردی آن کاری نسبتاً دشوار است. همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره شد، جراحی آرتروسکوپی زانو ازجمله کم‌آسیب‌ترین جراحی‌ها شناخته می‌شود. در این جراحی پزشک برای بررسی مشکل یک دوربین کوچک را باهدف مشاهده اختلال وارد زانو می‌کند. پس از اتمام عمل نیز محل زخم به کمک مصرف دارو، بخیه و... در مدت‌زمان اندکی ترمیم می‌شود.

آرتروسکوپی زانو چگونه انجام می‌شود؟

برای آرتروسکوپی زانو پس از دستور پزشک مطابق با شرایط بیمار از بیهوشی عمومی، بی‌حسی موضعی و یا بی‌حسی نخاعی برای انجام این حراجی استفاده می‌شود. پس از این‌که این مرحله با موفقیت به سرانجام رسید، جراح ۲ الی ۳ برش کوچک در اطراف زانو ایجاد می‌کند و هم‌زمان مادهای به نام سالین در زانو پمپ می‌شود تا ساختار آن ثابت بماند.

در مرحله بعد پزشک یک لوله باریک دارای یک دوربین کوچک را از انتهای یکی از برش‌های ایجادشده وارد زانو می‌کند تا ساختار کلی آن را بررسی کند. هم‌زمان با اتمام این مرحله سالین از زانو تخلیه خواهد شد و برش‌ها با بخیه بسته می‌شوند و زخم پانسمان می‌شود. در برخی مواقع نیز ممکن است به محل اطراف برش، دوز مشخصی مسکن تزریق شود. در انتها نیز باید گفت: این حراجی در بازه حداکثری یک‌ساعته انجام می‌شود.

مزایای آرتروسکوپی زانو

متأسفانه آسیب‌های مفصل زانو ازجمله شایع‌ترین آسیب‌ها در میان ورزشکاران، افراد میان‌سال، خانم‌ها و... شناخته می‌شود. یک آسیب معمولی زانو در ورزشکاران می‌تواند زمینه بروز بسیار از اختلالات نظیر شکستگی، دررفتگی و... را فراهم کند. باتوجه‌به پیچیدگی مفصل زانو پزشکان برای تشخیص آسیب‌های مختص زانو از جراحی آرتروسکوپی استفاده می‌کنند که دارای مزایای متعددی است که در ادامه آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

  • عدم اتلاف وقت: آرتروسکوپی زانو ازجمله مؤثرترین روش‌های درمانی شناخته می‌شود، چراکه این روش به پزشک اجازه می‌دهد تا بدون اتلاف وقت به نوع آسیب پی ببرد و برای درمان سریع و مؤثر اقدام کند
  • کم‌خطر: از این روش می‌توان به‌عنوان کم‌خطرترین شیوه درمانی و تشخیصی یاد کرد. التیام سریع، تشخیص زودهنگام و... از دیگر دلایلی هستند که باعث می‌شوند تا آرتروسکوپی زانو به‌عنوان کم‌خطرترین شیوه درمانی شناخته شود
  • کم تهاجم: در این روش درمانی جراح برش کوچکی روی سطح زانو ایجاد می‌کند، ازاین‌روی این روش به‌عنوان حراجی کم تهاجم شناخته می‌شود
  • استرس کمتر: این روش در مقایسه با روش جراحی باز، استرس کمتری دارد، ضمن اینکه برعکس جراحی باز مفاصل بدن سالم می‌مانند و آسیب کمتری به بدن وارد می‌شود
  • درد کمتر و بهبودی سریع‌تر: همان‌طور که قبلاً نیز اشاره شد درمان آرتروسکوپی زانو تهاجمی نیست و برای اکثر بیماران، در کمتر از یک ساعت به پایان می‌رسد. پس از انجام این جراحی بیمار می‌تواند بیمارستان یا مطب را ترک کند و در منزل برای التیام درد و کاهش تورم از روش‌های متعدد درمانی نظیر کمپرس آب سرد استفاده کند

عوارض بعد از جراحی آرتروسکوپی زانو

معایب و عوارض آرتروسکوپی زانو

باوجود گفته‌های فوق اما عوارض بعد از جراحی آرتروسکوپی زانو نیز کم نیستند و بیمار باید پس از انجام این جراحی تا مدت زیادی مراقب باشد تا از بروز خطرات جدی جلوگیری کند. ازجمله مهم‌ترین عوارض آرتروسکوپی زانو می‌توان موارد ذیل را نام برد.

  •  بروز عفونت
  •   ترومبوفلبیت
  •  آسیب به شریان
  •   خونریزی بیش از حد
  •   واکنش آلرژیک به بیهوشی
  •  آسیب عصبی
  • درد مداوم در ساق پا
  • بی‌حسی در محل‌های برش

دوران نقاهت و مراقبت‌ های بعد از عمل آرتروسکوپی زانو

بیمارانی که این جراحی را انجام می‌دهد، بهتر است آگاه باشند که اگرچه آرتروسکوپی زانو جراحی غیرتهاجمی و نسبتاً کم درد است، اما بهتر است تا زمانی که درد دارند، استراحت کنند و فعالیت‌های روزانه خود را به حداقل برسانند. به طور معمول ۶ هفته برای التیام زخم‌ها لازم است، اما این موضوع کاملاً به وضعیت بدن بیمار دارد و گاهی ممکن است دوره نقاهت پس از عمل بین ۶ الی ۱۰ هفته متغیر باشد.

عمل آرتروسکوپی زانو چه زمانی باید انجام شود؟

در اغلب مواقع پزشک برای تشخیص پارگی مینیسک از این روش استفاده می‌کند؛ اما تشخیص آرتروز، وضعیت رباط‌ها و... نیز از دیگر اختلالاتی هستند که ممکن است پزشک برای تشخیص آن‌ها انجام عمل آرتروسکوپی زانو را پیشنهاد بدهد.

اقدامات مهم قبل از عمل آرتروسکوپی زانو

اگرچه آرتروسکوپی عملی نسبتاً کوتاه‌مدت، کم تهاجم و بدون استرس شناخته می‌شود، اما برای این جراحی نیز مانند سایر جراحی‌ها اقداماتی لازم است که به‌منظور بهبود سریع‌تر و تشخیص آسان‌تر باید آن‌ها را جدی گرفت. اگر به‌زودی قصد انجام این جراحی را دارید، حتماً این بخش را بادقت کافی مطالعه کنید.

  • تغییر در رژیم غذایی:  بهتر است از چند روز قبل از عمل، بیمار مصرف مواد مغذی، ویتامین‌ها و مواد معدنی و... را تا پس از اتمام دوره نقاهت جدی بگیرد. در این مدت بهتر است بیمار رژیم غذایی خود را تغییر دهد و مصرف چربی و قند را به حداقل برساند
  • عدم مصرف آب و غذا: به‌منظور جلوگیری از آسپیراسیون در حین جراحی توصیه می‌شود بیمار ۸ الی ۱۲ ساعت قبل از عمل مصرف هرگونه آب و غذا را قطع کند تا از بروز عوارض ناشی از مصرف آب و غذا در حین عمل جلوگیری کند
  • محدودکردن الکل و سیگار:  ازآنجایی‌که الکل می‌تواند در فرایند بیهوشی اختلال ایجاد کند، پس توصیه می‌شود بیمار از چند هفته قبل از انجام جراحی، مصرف الکل و سیگار را قطع کرده تا فرایند عمل به بهترین شکل ممکن طی شود
  • آماده‌سازی محل جراحی:  شب قبل از جراحی بیمار باید به حمام رفته و محل عمل را به‌منظور کاهش خطر عفونت با صابون آنتی‌باکتریال بشوید. همچنین بهتر است از ماساژ لوسین، کرم، روغن در محل جراحی خودداری شود
  • پاک‌کردن لاک یا ریمووکردن کاشت ناخن: وجود لاک ناخن یا کاشت آن می‌تواند فرایند نظارت بر اکسیژن‌رسانی را با اختلال مواجه کند. پس بهتر است بیمار باهدف بررسی و ارزیابی گردش خون در اندام‌ها روز قبل از عمل جراحی از لاک‌زدن پرهیز کند. خانم‌هایی که دارای کاشت ناخن هستند نیز باید قبل از عمل کاشت ناخن خود را بردارند
  • تهیه لباس گشاد و راحت: شلوار و یا پوشیدن لباس‌های تنگ و چسبان در حین و بعد عمل می‌تواند خطر بروز التهاب و درد را در بیمار افزایش دهد، ازاین‌روی بهتر است در روز عمل بیمار راحت‌ترین و گشادترین لباس را برای خود تهیه کند تا تداخلی در بانداژ و پانسمان زخم محل جراحی ایجاد نشود

 آرتروسکوپی زانو

هزینه عمل آرتروسکوپی زانو چقدر است؟

به‌طورکلی هزینه عمل آرتروسکوپی زانو وابسته به فاکتورهای مختلفی نظیر بیمارستان منتخب، محل قرارگیری بیمارستان، پزشک، نوع بیمه، میزان پیشرفت بیماری و... متغیر است و نمی‌توان مبلغ مشخصی را برای آن تعیین کرد؛ اما توصیه ما به بیمارانی که این جراحی را در پیش دارند این است که حتماً این عمل را تحت‌نظر پزشک متخصص ارتوپد و در محیطی کاملاً استریل انجام دهند و برای انجام عمل حداقل ۱۰ میلیون تومان پس‌انداز داشته باشند.

عمل آرتروسکوپی توسط پزشک متخصص در کلینیک پزشک ارتوپد

باتوجه‌به این‌که آرتروسکوپی زانو جراحی سریع و کم‌خطر محسوب می‌شود، در برخی مواقع می‌توان آن را تحت‌نظر پزشک ارتوپد حاذق در کلینیک نیز انجام داد. خوشبختانه یکی از مهم‌ترین خدمات کلینیک پزشک ارتوپد این است که برای بیماران این امکان را فراهم می‌کند در محیطی کاملاً استریل، آرام تحت نظر پزشکانی متخصص و ماهر این عمل را در کمال آرامش انجام دهند.

 جمع‌بندی

همانطور که در این مقاله توضیح دادیم، آرتروسکوپی زانو یک تکنیک جراحی مؤثر برای تشخیص مشکلات مفصل زانو شناخته می‌شود. در این روش کم تهاجم زانوی بیمار برش داده می‌شود و به کمک یک دوربین کوچک پزشک بیماری شخص را تشخیص می‌دهد. آرتروز، پارگی منیسک، ناهماهنگی کشکک و... ازجمله اختلالاتی هستند که پزشک به کمک این جراحی آن‌ها را تشخیص می‌دهد و برای درمان آن راهکار پیشنهاد می‌دهد. این روش تشخیصی در کنار مزایای خود معایب محدودی نظیر درد، التهاب، عفونت و... را نیز به همراه دارد. بیمارانی که به دستور پزشک معالج قصد انجام این جراحی را دارند باید از چند هفته قبل از انجام این عمل لایف‌استایل سالمی را در پیش بگیرند و مصرف سیگار و الکل را به حداقل برسانند.

 از اینکه تا پایان یکی دیگر از مقالات پزشک ارتوپد با ما همراه بودید، بسیار خرسندیم و امیدواریم که در این مقاله به تمام سؤالات و ابهامات شما پاسخ داده باشیم. حتماً تجربیات و سؤالات خود را درزمینهٔ این جراحی با ما به اشتراک بگذارید.

همچنین بخوانید
پینه پا چیست و چرا ایجاد می‌شود؟ علائم، علل و روش‌های درمان پینه پا را در این مطلب بیابید. با راهکارهای ساده از پینه پا خلاص شوید و از درد و ناراحتی آن بکاهید.
آیا از داغی و سوزش کف پا رنج می‌برید؟ دلایل مختلف، از جمله مشکلات عصبی و عفونت‌ها می‌توانند باعث این مشکل شوند. در این مقاله به بررسی علل داغی کف پا می‌پردازیم.
کاهش وزن یکی از موثرترین راه‌ها برای کاهش فشار بر مفاصل و بهبود عملکرد آن‌هاست. در این مقاله به بررسی تاثیر چاقی بر مفاصل و راهکارهای پیشگیری از آن می‌پردازیم.
اسکن استخوان، روشی دقیق برای تشخیص بیماری‌های استخوانی محسوب می‌شود. با خواندن این مقاله، با انواع اسکن استخوان، کاربردهای آن و تفسیر نتایج آشنا شوید.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: