اگر شما هم در حوزههای مختلف ورزشی و فعالیت داشته باشید، حتما نام زانوی دونده را شنیدهاید؛ چون بسیاری از افرادی که در هنگام دویدن یا ورزشکردن، احساس زانو درد میکنند و این درد بیشتر کاسه زانو آنها را درگیر میکند، در معرض سندروم کشکک زانو قرار دارند. دوندگان و ورزشکاران در سنین نوجوانی و جوانی و همچنین افرادی که اضافهوزن دارند، ناخودآگاه در معرض فشار وارد شده به کشکک زانو قرار میگیرند و برخی از آنها به سندروم نرمی کشکک زانو مبتلا میشوند.
در حال حاضر روشهای درمانی مختلفی برای این بیماری وجود دارد که متناسب با شرایط هر فرد انجام میشود؛ اما اگر میخواهید درباره علت این بیماری و بهترین مرکز درمانی نرمی کشکک زانو بدانید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
نرمی کشکک زانو چیست؟
در حالت کلی اکثر مفصلهای بدن، با غضروفهای مفصلی پوشش داده میشوند تا استخوانها بتوانند بدون فشار روی یکدیگر حرکت کنند. بر همین اساس، زمانی که مفصل حرکت میکند، غضروفها هم جابهجا میشوند. زمانی که غضروف داخل مفصل نرم شود و بهمرور از بین بروند، بیماری نرمی غضروف کشکک زانو با همان کندرومالاسی زانو به وجود میآید.
کندرومالاسی انواع مختلفی دارد که شایعترین آن، نرمی کشکک زانو است. در این بیماری، غضروفهای موجود در پشت کاسه زانو، نرم و از بین میرود و با ساییدگی استخوانها به یکدیگر، فرد احساس درد میکند. این بیماری ممکن است که برای تمامی افراد در سنین مختلف ایجاد شود؛ اما فعالیتهای شدید، میزان دردناک بودن آن را افزایش میدهد.
درجه بندی شدت نرمی کشکک زانو
میزان نرمی و ساییدگی غضروفهای کشکک زانوی بیماران با یکدیگر متفاوت است؛ از همین رو درجههای متفاوتی از بیماری نرمی کشکک زانو وجود دارد که عبارتاند از:
- درجه اول: کمترین میزان آسیبدیدگی کشکک زانو است و بر اساس آن، غضروفهای ناحیه زانو تنها نرم شده است.
- درجه دوم: این مدل، علائم مختلفی مانند نرمشدن غضروف و ویژگیهای غیرطبیعی دارد و بافت غضروف شروع به فرسایش کرده است.
- درجه سوم: اگر ساییدگی غضروف عمیق باشد؛ اما استخوان در معرض ساییدگی قرار نگرفته باشد، درجه 3 نامیده میشود.
- درجه چهارم: شدیدترین نوع نرمیاستخوان، در این درجه قرار دارد؛ چرا که در این حالت، بخش زیادی از غضروف تخریب شده است و استخوانها در معرض ساییدگی قرار گرفتهاند.
توجه کنید که هر کدام از درجههای نرمی کشکک زانو، روشهای درمانی خاص خود را دارد؛ از همین رو بهتر است که برای شدیدتر نشدن درجه بیماری، به پزشک فوق تخصص ارتوپدی مراجعه کنید.
علائم نرمی کشکک زانو
باتوجهبه این که زانو درد علائم بیماریهای مختلفی است، برای بسیاری از افراد این سؤال وجود دارد که علائم نرمی کشکک زانو چیست؛ از همین رو در ادامه مهمترین نشانههای این بیماری را ذکر میکنیم:
- احساس درد در داخل و اطراف کاسه زانو در هنگام فعالیت
- احساس درد بعد از نشستن طولانیمدت در حالت زانوهای خمیده
- احساس صدای کلیک، مالش یا ساییدگی زانو در هنگام خم و صافشدن
- احساس درد در پشت و زیر کاسه زانو
- احساس درد در هنگام دویدن
البته برخی دیگر از علائم نرمی کشکک زانو، تنها با معاینه پزشک مشخص میشود؛ از همین رو برای اطمینان بیشتر از بیماری نرمی غضروف زانو، میتوانید به پزشکان فوقتخصص در کلینیک ارتوپدی پزشک اول مراجعه کنید.
علل نرمی کشکک زانو
افراد با جنسیت و سنهای مختلف میتوانند به سندروم نرمی کشکک زانو مبتلا شوند؛ اما این بیماری اغلب به علتهای زیر خود را نشان میدهد:
- استفاده بیش از حد از زانو: افرادی که فعالیتهای زیادی از جمله راهرفتن، پریدن، دویدن، زانوزدن یا حتی چمباتمهزدن را به طور مداوم انجام میدهند، در معرض این بیماری هستند؛ چرا که تمامی این فعالیتها به زانوهای آنها فشار وارد میکند.
- آسیب به زانو: برخی از آسیبهای واردشده به زانو مانند زمینخوردن شدید، سبب از بینرفتن غضروفهای کشکک زانو میشود.
- عضلات ضعیف یا سفت در اطراف زانو: تقویت کشکک زانو، از آسیبهای واردشده به زانو جلوگیری میکند؛ اما اگر عضلات چهارگانه اطراف زانو ضعیف باشند، توانایی حمایت از زانو را ندارند و سبب فشار زیاد به کشکک زانو میشوند.
- شکل طبیعی زانو: برخی از افراد، کشکک زانوی غیرطبیعی دارند یا غضروفهای آنها در شیارهای استخوان ران قرار نمیگیرد؛ بر همین اساس روی زانوهای آنها فشار وارد میشود و نرمی کشکک زانو را پدید میآورد.
مهمترین علل نرمی کشکک زانو مربوط به موارد ذکرشده است؛ اما بااینوجود علتهای دیگری هم در ایجاد این بیماری تأثیر دارد که پزشک متخصص آنها را تشخیص میدهد.
عوارض نرمی کشکک زانو
تشخیص و درمان قطعی نرمی کشکک زانو، یکی از موارد مهم برای جلوگیری از آسیب به کشکک زانو است. اگر این بیماری بهموقع درمان نشود، در طول زمان شدیدتر میشود. از طرفی طبیعتاً درد در این بیماری اگر در درجه 1 باشد، کمتر از درجه 4 است؛ بنابراین هرچه مدتزمان ابتلای فرد به بیماری طولانیتر شود، حس درد افزایش پیدا میکند.
همچنین اگر در زمان مناسبی برای درمان اقدام نکنید، درنهایت غضروف زانوی خود را از دست میدهید؛ از همین رو مفصلهای زانوی شما توانایی محافظت از استخوان را از دست میدهد و جدای از درد زیاد کشکک زانو، مجبور میشوید برای نشستن یا ایستادن، حالت طبیعی بدن خود را تغییر دهید.
روش تشخیص نرمی کشکک زانو
برای تشخیص و تخمین تقریبی مدت زمان درمان نرمی کشکک زانو، لازم است که پزشک زانوی بیمار را به طور کامل معاینه فیزیکی کند و با بررسی علائم بیماری، برای درمان اقدام کند.
در حالت کلی پزشک ابتدا تورم و حساسیت به درد در ناحیه کشکک زانوی شما را معاینه میکند. سپس برای آگاهی از نحوه قرارگیری کشکک نسبت به ران، اقدام به تغییر زاویه پا و واردکردن فشار ثابت به آن میکند؛ درصورتیکه کشکک زانو با ران هم راستا نباشد، احتمال نرمی کشکک زانو وجود دارد. البته برای تشخیص دقیق این بیماری، ممکن است که پزشک درمان ارتوپدی، آزمایشهای زیر را هم تجویز کند:
- عکس رادیوگرافی برای آگاهی از میزان آسیب و مشاهده قرارگیری نامناسب کشکک زانو
- تصویربرداری MRI برای نمایش ساییدگی یا پارگی غضروف
- آرتروسکوپی زانو برای مشاهده داخل مفصل زانو با کمک اندوسکوپ و دوربین
توجه داشته باشید که هر کدام از این روشهای تشخیصی برای بیماری نرمی کشکک زانو، متناسب با تشخیص پزشک انجام میشود و برای همه افراد ثابت نیست.
روش های درمان نرمی کشکک زانو
بعد از تشخیص دقیق بیماری نرمی کشکک زانو، نوبت به درمان آن میرسد. بسیاری از افرادی که در معرض این بیماری قرار دارند، به دنبال روش درمان خانگی نرمی غضروف زانو هستند؛ اما باید بدانید که روش درمانی کشکک زانو متناسب با میزان نرمی غضروفها اجرا میشود. بر همین اساس پزشک ممکن است که روشهای درمانی زیر را برای بهبود این بیماری اجرا کند:
درمان نرمی کشکک زانو در خانه
معمولاً درمان خانگی نرمی غضروف زانو، یکی از آسانترین روشهای بهبود زانوی دونده است؛ از همین رو پیشنهاد میکنیم که اقدامات درمانی زیر را در خانه انجام دهید:
- هر کدام از فعالیتهای بدنی خود را که سبب درد بیشتر کشکک زانو میشود، بهسرعت متوقف کنید و بیشتر استراحت کنید.
- هر 3 یا 4 ساعت یکبار، کیسه یخ را به مدت 20 دقیقه روی زانو قرار دهید؛ اما دقت کنید که یخ را مستقیم روی پوست نگذارید.
- برای کاهش تورم زانو، باند فشاری را دور زانوی خود بپیچید و آن را محکم ببندید.
- زانوی خود با استفاده از بالش یا پتو، بالاتر از سطح قلب خود نگه دارید.
فیزیوتراپی
انجام حرکات اصلاحی برای نرمی کشکک زانو تأثیر زیادی دارد؛ از همین رو بهتر است که برای درمان این بیماری، به دکتر زانو و فیزیوتراپ مراجعه کنید. فیزیوتراپ با تجویز ورزشهای مناسب برای نرمی غضروف زانو، سبب تقویت عضلات اطراف زانو میشود. همچنین به کمک این روش میتوانید قدرت و انعطافپذیری زانوی خود را افزایش دهید.
مسکنهای بدون نسخه
پزشک برای تسکین درد کشکک زانو، ممکن است که داروهای مسکن مختلفی مانند ایبوپروفن، آسپرین، ناپروکسن و استامینوفن تجویز کند. البته مصرف دارو بدون مشورت با دکتر بههیچعنوان توصیه نمیشود.
استفاده از زانوبند و ارتز
گاهی از مواقع برای ثابت نگهداشتن زانو، زانوبند یا کفشهای مخصوص تجویز میشود. زانوبند، سبب حمایت و تسکین درد زانو میشود و ارتزها که همان کفش مخصوص هستند، برای راهرفتن مناسب بیمار تجویز میشود.
جراحی
با انجام ورزش مناسب برای نرمی غضروف زانو و فیزیوتراپی، مشکل نرمی کشکک زانو برطرف میشود؛ اما در برخی از موارد محدود، بیمار نیاز به جراحی پیدا میکند. از طرفی جراحی معمولاً از طریق آرتروسکوپی انجام میشود که بر اساس آن، تنها چند برش کوچک در پا ایجاد میشود.
آیا می توان از نرمی کشکک زانو پیشگیری کرد؟
علت اصلی نرمی غضروف زانو، انجام فعالیتهای شدید و مداوم زانو است؛ بر همین اساس اگر میخواهید از نرمی کشکک زانو جلوگیری کنید، بهتر است که اقدامات زیر را انجام دهید:
- عضلات ران و زانوی خود را قوی کنید تا تعادل زانو در طول انجام فعالیت حفظ شود.
- از فیزیوتراپ متخصص درباره انجام حرکات اصلاحی برای نرمی کشکک زانو سؤال کنید و ورزشهای مناسب را انجام دهید.
- اگر اضافهوزن دارید، به فکر لاغری باشید تا فشار کمتری با زانوهای شما وارد شود.
- قبل از دویدن یا ورزشهای دیگر، حتماً بدن خود را گرم کنید.
- تمرینات کششی ملایم را برای افزایش انعطافپذیری زانوها انجام دهید.
- تمرینات ورزشی خود را ناگهانی زیاد نکنید.
- بهترین و استانداردترین کفشها را برای ورزش و فعالیتهای روزمره خود تهیه کنید.
جمعبندی
انتخاب بهترین روش درمانی و پیداکردن بهترین مرکز برای درمان نرمی کشکک زانو، دغدغه اصلی بیماران با این مشکل است. طبیعتاً اگر این بیماری در زمان مناسب درمان نشود، آسیبهای غیرقابلجبرانی را ایجاد میکند؛ از همین رو ما به شما کلینیک فوق تخصصی ارتوپدی پزشک اول را معرفی میکنیم.
این کلینیک، مجهز به تجهیزات تخصصی برای درمان بیماریهای ارتوپدی است و با بهرهگیری از دانش پزشکان فوقتخصص، به بهبود بیماریهای ارتوپدی شما کمک میکند. شما میتوانید برای مشاهده خدمات این مجموعه، به سایت پزشک اول مراجعه کنید.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید