بهطورکلی رگبهرگ شدن پا یکی از آسیبهای شایع در میان جوانان، بزرگسالان و ورزشکاران است و به طور معمول این اتفاق زمانی رخ میدهد که رباطهای اطراف یکی از مفاصل کشیده یا پاره شوند. به بیان بهتر میتوان گفت رباطها نوارهای بافتی هستند که استخوانها را در سراسر بدن به هم متصل میکنند، آنها همچنین مفاصل را در یکجهت یا چند جهت حرکت میدهند، اگر یکی از رباطهای اطراف پا بنا به هر دلیلی دچار آسیب شود، در این حالت شخص التهاب، درد و تورم را تجربه میکند که در چنین حالتی میگوییم فرد رگ به رگ شدن ناحیه پا را تجربه میکند.
با این حال خوشبختانه درمان سریع رگبهرگ شدن مچ پا میسر است و شخص میتواند در مدتزمان اندک به زندگی عادی بازگردد، اما قبل از آشنایی با انواع روشهای درمانی رگ به رگ شدن ناحیه پا توصیه میکنیم مطالعه این مقاله از سایت پزشک اول را که مرتبط با این موضوع نوشته شده است، از دست ندهید. در این مقاله هر آنچه لازم است، در مورد انواع رگ به رگ شدن، علت رگبهرگ شدن پا و علائم آن بدانید، گردآوری شده است.
رگبهرگ شدن پا یعنی چه؟
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، رگبهرگ شدن پا نوعی عارضه شایع در میان افراد مختلف است و میتواند در هر سنی رخ دهد، این اختلال معمولاً زمانی رخ میدهد که رباطهای مچ پا پاره یا کشیده شوند و معمولاً شخص در چنین مواقعی، درد شدید را تجربه میکند. بهطورکلی این اختلال ممکن است در حین انجام کارهای روزمره، در هنگام ورزش، در حال انجام کار و یا حتی در خواب رخ دهد؛ اما بهطورکلی رگبهرگ شدن پا در ورزشکاران حرفهای بیشتر مشاهده میشود.
اگرچه که در اغلب مواقع این عارضه با استراحت، ماساژ و کمپرس آبسرد درمان میشود، اما در برخی مواقع پزشک با معاینه فیزیکی، تصویربرداری یا و بررسی دامنه حرکتی پا میتواند این اختلال تشخیص دهد و برای درمان سریعتر آن دارو تجویز کند.
انواع رگبهرگ شدن پا
در اغلب مواقع رگبهرگ شدن پا عارضهای کوتاهمدت و قابلدرمان است، ازاینروی اگر نسبت به آن شناخت کافی داشته باشیم، جای نگرانی نیست و میتوان آن را با استفاده علم طب سنتی و با مصرف معجون سیر و لیموترش، کمپرس آب سرد، استراحت و... درمان کرد، باتوجهبه اینکه این اختلال میتواند در هر نقطه از پا رخ دهد و آگاهی از آن برای همه لازم است، در ادامه این بخش انواع رگبهرگ شدن پا را مورد بررسی قرار میدهیم.
اگر به دنبال برترین پزشک و متخصص پا هستید، کافی است به کلینیک فوق تخصصی ارتوپدی پزشک اول مراجعه کنید. ضمن اینکه برای آشنایی بیشتر با پزشک و خدمات کلینیک پزشک اول حتماً به صفحات مرتبط با مشکلات پا مراجعه کرده و در صورت لزوم برای رزرو وقت بهصورت اینترنتی اقدام کنید.
رگبهرگ شدن مچ پا
رگبهرگ شدن مچ پا یکی از شایعترین آسیبهای اسکلتی عضلانی در هر سنی است، این آسیب زمانی رخ میدهد که یک یا چند رباط در مچ پا در اثر عوامل مختلف کشیده یا پاره شوند. اگرچه بسیاری از مردم در چنین مواقعی به دنبال مراقبتهای پزشکی نیستند و سعی میکنند آن را نادیده بگیرند، اما متأسفانه این عارضه در صورت عدم درمان میتواند در سنین میانسالی و پیری باعث کاهش دامنه حرکتی و سفتی مفاصل شود، لذا بهتر است افراد برای درمان این عارضه در سریعترین زمان ممکن به متخصص پا مراجعه کرده تا درمان بهموقع و مناسب را دریافت کنند.
رگبهرگ شدن ساق پا
رگبهرگ شدن ساق پا که معمولاً در خواب رخ میدهد؛ میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که ازجمله مهمترین آن میتوان به کشش رباط پا اشاره کرد. بهطورکلی علت رگبهرگ شدن پا در خواب میتواند با راهرفتن ناصحیح در طول روز و یا دویدنهای غیراستاندارد، استفاده از کفش نامناسب و... مرتبط باشد؛ اما با تمام این تفاسیر خوشبختانه اغلب رگبهرگ شدن ساق پا خفیف است و با استراحت، کمپرس آبسرد، قراردادن پا بالاتر از قفسه سینه و... درمان میشود. اگر به هر دلیلی در خواب با این عارضه مواجه شدید، بهتر است ناحیه را ماساژ داده و کمی راه بروید تا کشیدگی رباط کمتر شود.
رگبهرگ شدن انگشتان پا
رگبهرگ شدن انگشتان پا یا رگبهرگ شدن انگشت چمنی یک آسیب رایج برای شست پا است. بهطورکلی به اولین مفصل انگشت شست پا، مفصل متاتارسوفالانژیال (MTP) میگویند که این مفصل انگشت شست پا را به بقیه قسمتهای پا متصل میکند. رگبهرگ شدن انگشتان پا معمولاً زمانی اتفاق میافتد که فرد انگشتان پای خود را بیش از حد به سمت بالا خم میکند.
فشار و کشش بیش از اندازه میتواند باعث رگ به رگ شدن این ناحیه شود. جالب است بدانید علت آن این است که این اختلال اغلب در ورزشهایی نظیر فوتبال که در زمینهایی با چمن طبیعی انجام میشود، رخ میدهد؛ البته این عارضه میتواند در ورزشکاران رزمی نیز دیده شود و علت آن نیز میتواند فشار بیش از حد به ناحیه پا در زمین بازی باشد. بهطورکلی استراحت و پیروی از توصیههای دکتر ارتوپد ازجمله بهترین روشها برای درمان این عارضه ناخوشایند است.
رگبهرگ شدن کف پا
رگبهرگ شدن کف پا، معمولاً هنگامی رخ میدهد که تاندونها و رباطهای کف پا در اثر عوامل مختلف دچار کشیدگی بیش از حد شوند، در برخی موارد انجام ضربات ورزشی و یا گام برداشتن روی سطوح ناهموار میتواند زمینه بروز رگبهرگ شدن کف پا برای شخص فراهم کند که بهتر است در چنین مواردی بیمار با فشردهسازی ناحیه و استراحت موجب تسریع درروند بهبود شود.
شدت رگبهرگ شدن پا
آنچه در وهله اول میتواند به رفع رگبهرگ شدن پا کمک کند، شناخت این بیماری و شدت آن است. باتوجهبه اینکه این عارضه میتواند در هرزمانی رخ دهد، ازاینروی شدت رگبهرگ شدن پا میتواند در سه سطح دستهبندی شود که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
- درجه ۱(خفیف): در رگ به رگ شدن پا بهصورت خفیف الیاف رباط کمی کشیده شده یا یک پارگی بسیار کوچک دیده میشود. معمولاً افرادی که این شدت عارضه را تحمل میکنند، در هنگام لمس دست دچار حساسیت میشود و درد و تورم خفیفی را تجربه میکنند. استفاده از یخ، استراحت و قراردادن پا بالاتر از قلب میتواند سبب کاهش درد و بهبود سریعتر بیمار شود.
- درجه ۲(متوسط): در این نوع از رگبهرگ شدن که کمی شدیدتر از نوع ۱ است، بیمار درد، تورم و کبودی متوسطی را تجربه میکند و راهرفتن برای او کمی دردناکتر است. در چنین مواقع استفاده از آتل و استراحت میتواند درمان را آسانتر کند.
- درجه ۳(شدید): در رگبهرگ شدن پا بهصورت شدید، رباط کاملاً پاره شده و شخص آسیبدیده تورم و کبودی شدیدی را مشاهده میکند، همچنین در برخی مواقع ناپایداری مچ پا نیز مشاهده میشود. درد شدید مهمترین مشخصه شناخت این عارضه است. استفاده از بریس یا گچ دو راهحل مؤثر برای بهبود التهاب در این نوع رگبهرگ شدن است. همچنین با توجه بهشدت درد، پزشک ممکن است از داروهای مختلفی برای کنترل درد استفاده کند که در این میان ناپروکسن و ایبوپروفن بهعنوان رایجترین انواع قرص برای رگبهرگ شدن پا شناخته میشوند.
علائم رگبهرگ شدن پا
یکی از عواملی که میتواند نقش مؤثری را در درمان رگبهرگ شدن ساق پا و سایر نواحی پا ایفا کند، شناخت علائم این عارضه است، چراکه شناخت این علائم میتواند نقش مؤثری را در تشخیص بهموقع و درمان سریعتر داشته باشد. ازاینروی در ادامه این بخش مهمترین علائم رگبهرگ شدن پا بیان شده است.
- احساس درد
- تورم
- سفتی
- کبودی پوست
- کاهش دامنه عملکردی
علل رگبهرگ شدن پا
برای توضیح علل رگبهرگ شدن پا در خواب و یا بیداری باید گفت ماهیچهها و تاندونها حاوی سلولهای تخصصی هستند که میزان انقباض و کشش را کنترل میکنند، در حالت عادی، ماهیچهها بهآرامی منقبض میشوند تا در برابر کشیدگی بیش از حد مقاومت کنند. بااینحال، پیچوتاب یا تکان ناگهانی میتواند نیرویی بیشتری به بافت وارد کند و منجر به ساییدگی یا پارگی رباطها شود. آسیب به این فیبرها و رباطها باعث ایجاد یک واکنش ایمنی به نام التهاب میشود. التهاب یک آبشار سیگنالی پیچیده در فرایندهای مهم بیولوژیکی است که منجر به تورم، قرمزی، درد، حساسیت، رگبهرگ شدن، کشیدگی و یا خونریزی میشود.
ضمن اینکه به بیان سادهتر میتوان علل رگبهرگ شدن پا اینگونه بیان کرد که مفاصل توسط نوارهای سختی از بافت همبند به نام رباطها حمایت میشوند. اگر یکی از این رباطها براثر عوامل فیزیکی دچار پارگی شود، در این حالت شخص میتواند رگبهرگ شدن خفیف، مزمن و یا حاد را تجربه کند.
پیشگیری از رگبهرگ شدن پا
اگرچه که امکان رگبهرگ شدن پا با افزایش سن و فعالیت بدنی بیشتر دیده میشود و نمیتوان مانع آن شد، اما بهطورکلی رعایت برخی نکات ساده میتواند زمینه آسیب به پا را کمتر کند. در ادامه این بخش مهمترین نکات پیشگیری از رگبهرگ شدن پا را گردآوری کردهایم.
- گرمکردن بدن قبل از انجام فعالیتهای شدید بدنی
- سردکردن صحیح بدن پس از انجام فعالیت بدنی
- توجه به سطوح ناهموار در هنگام پیادهروی ساده یا دویدن
- استفاده از بریس برای مچ پا در هنگام فعالیتهای شدید بدنی
- انتخاب صحیح و اصولی کفش پیادهروی
- انجام حرکات کششی در طول روز بهمنظور افزایش انعطافپذیری
در کنار تمام مواردی که بیان کردیم، راهرفتن درست و اصولی از دیگر مواردی است که اغلب افراد به آن چندان توجهی نمیکنند که متأسفانه این موضوع میتواند منجر به بروز چنین اختلالاتی در شخص شود. ضمن اینکه اگر دچار این عارضه شدید، میتوانید از خدمات فیزیوتراپی مچ پا، کف پا و انگشتان پا استفاده کنید تا روند بهبودی سریعتر طی شود.
جمعبندی
در این مقاله در کنار بررسی علت رگبهرگ شدن پا موارد دیگری نظیر انواع رگبهرگ شدن پا، علائم و نحوه پیشگیری از آن مورد بررسی قرار گرفت. بهطورکلی درد، تورم، کاهش دامنه حرکتی و... ازجمله بارزترین علائم این اختلال مفصلی شناخته میشوند و معمولاً درمان خانگی رگبهرگ شدن مچ پا در صورت خفیف بودن با استراحت، ماساژدرمانی، سرمادرمانی، فیزیوتراپی مانند فیزیوتراپی مچ پا و سایر قسمتهای درگیر و... مؤثر است؛ اما با تمام این تفاسیر در موارد شدید برای ترمیم رباطهای آسیبدیده، پزشک جراحی را تنها راه درمان میداند. پس از جراحی نیز بهتر بیمار تا بازه مشخصی از انجام کارهای سنگین بپرهیزد و حتماً از بریس های عضلانی استفاده کند.
همچنین انجام تمرینات کششی و تقویتی منظم، تناسباندام، فعالیت کاری استاندارد و جدیگرفتن تمرینات آمادگی جسمانی، میتواند علاوه بر فرمدهی به اندام موجب کاهش آسیب به پا شود. بااینوجود توصیه ما به تمام افراد این است که در کنار رژیم غذایی سالم و پرهیز از مواد مخدر حتماً ورزش را جدی بگیرند. گاهی انجام برخی تمرینات کششی در طول روز میتواند خطر بروز بسیاری از عارضهها را به حداقل برساند.
شما مخاطب سایت پزشک اول بودید، از اینکه برای آشنایی با رگ به رگ شدن نواحی مختلف پا سایت ما را انتخاب کردید، بسیار خرسندیم و امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم به تمام سؤالات شما پاسخ بدهیم. در پایان خواهشمندیم شما نیز تجربیات خود را درزمینهٔ نحوه درمان رگبهرگ شدن پا در طب سنتی با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید