تغییر شکل استخوان یکی از مشکلاتی است که میتواند به دلایل متنوعی از جمله عوامل ژنتیکی، محیطی و همچنین اختلالات متابولیکی به وجود آید. این تغییرات نه تنها بر روی ظاهر بدن تأثیر میگذارند، بلکه میتوانند منجر به بروز درد و محدودیتهای حرکتی نیز شوند. در این مقاله قصد داریم به بررسی علل اصلی تغییر شکل استخوان ها بپردازیم و راهکارهای درمانی موجود را معرفی کنیم. با ما همراه باشید تا با دنیای پیچیده استخوانها بیشتر آشنا شویم و روشهای پیشگیری و درمان این وضعیت را مورد بحث قرار دهیم.
منظور از تغییر شکل استخوان چیست؟
تغییر شکل استخوان به معنای تغییر در ساختار، اندازه یا شکل استخوان در بدن است که باعث انحراف در شکل یا اندازه استخوان از لحاظ طول با اندازه نرمال آن است. شدت این انحرافات متفاوت است اگر انحرافات خفیف باشد تأثیر کمی بر زندگی روزمره فرد دارد؛ اما اگر تغییر شکل شدید باشد تحرک و عملکرد فرد را دچار مشکل کرده بهطوریکه باید فرد برای درمان اقدام کند.
این تغییر شکل در اندامهای مختلف بدن به صورت زیر است
- تغییر شکل استخوان انگشت دست: بیماری آرتریت باعث تغییر شکل استخوان انگشت دست شده و این بیماری به علت ضربات ناگهانی در ناحیه مفاصل دست ایجاد میشود. با بروز این بیماری متاسفانه تغییر شکل ظاهری و کلفت شدن بند انگشتان را در فرد شاهد هستیم.
- تغییر شکل استخوان لگن: ساییدگی مفصل ران باعث بیماری آرتروز لگن یا آرتروز مفصل ران میشود و این در صورتی است که تغییر شکل استخوان لگن اتفاق افتاده است.
- تغییر شکل استخوان زانو: در تغییر شکل استخوان زانو، ارتباط نامناسب بین استخوان درشتنی و ران باعث پای ضربدری و پای پرانتزی میشود.
بد نیست بدانید که بیماری پاژه استخوان یا استئیت دفورمانس در واقع نوعی بیماری تغییر شکل استخوان است که باعث ضعف استخوان، آرتروز، تغییر شکل استخوان پا، ستون فقرات، ساق پا، لگن یا شکستگی نیز میشود.
علل تغییر شکل استخوان
دلایل مختلفی برای ناهنجاریهای استخوانی وجود دارد. بعضی ناهنجاریها مادرزادی از بدو تولد که گاه با رشد کودک رفع شده است؛ اما در بعضی موارد نیاز به درمان دارد.
شایعترین علت تغییر شکل استخوان عبارتاند از:
- آسیبها: شکستگی، تصادفات رانندگی، سقوط یا ضربه میتواند باعث تغییر شکل استخوان شود.
- بیماریها: بیماریهایی از جمله آرتروز، بیماری پاژه، راشیتیسم، استئومالاسی، استئودیستروفی پاراتیروئید، سندرم کوشینگ، دیسپلازی فیبروی استخوان، پوکیاستخوان یا عفونتهای استخوان میتوانند منجر به تغییر شکل استخوان شوند.
- اختلالات ژنتیکی: برخی از اختلالات ژنتیکی که طور مادرزادی به نوزاد رسیده باعث تغیر شکل استخوان میشود.
- رشد غیرطبیعی: در دوران رشد، رشد نامتعادل استخوان باعث بدشکلی استخوان میشود مانند بیماری اسکولیز که در اثر رشد نامتعارف غضروف اپیفیزی ایجاد شده است.
علائم تغییر شکل استخوان
علائم تغییر شکل استخوان باتوجه به شرایط بیمار متفاوت است گاهی ممکن است فرد بیمار علامتی نداشته باشد مگر اینکه به دلیل شکستگی یا آسیبدیدگی متوجه این بیماری خاموش شود. گاه نیز فرد علائمی از درد را در بدن تجربه میکند.
علائم عمومی بیماری تغییر شکل استخوان شامل موارد زیر است:
- درد استخوان: احساس درد ممکن است بهصورت دورهای یا مداوم باشد.
- تورم: ممکن است فرد در ناحیه استخوان شاهد التهاب و ورم باشد.
- تغییر شکل ظاهری: تغییر شکل در اندازه، کجشدن یا برجستهشدن غیرعادی ایجاد شود.
- اختلال در حرکت: کاهش دامنه حرکت و انعطافپذیری اتفاق بیفتد.
- صداهای غیرعادی: صداهای غیرعادی مانند خردشدن یا جیرجیر در حین حرکت ایجاد شود.
- کاهش قدرت عضلانی: ضعف در عضلات اطراف استخوان و ایجاد درد در مفاصل ایجاد شود.
- انحراف در وضعیت بدن: مشکلات و ناهنجاریهایی در وضعیت بدن، مثلاً قوز کردن یا پاهای کج ایجاد شود.
درصورتیکه درگیر علائم بیماری پاژه استخوان که معرفی کردیم هستید برای ارزیابی دقیقتر و تشخیص زودهنگام، به پزشک ارتوپد یا جراح ارتوپد مراجعه کنید.
عوارض تغییر شکل استخوان
عوارض متعددی که در اثر تغییر شکل استخوان ایجاد شده است عبارتاند از:
- درد و ناراحتی: تغییر شکل استخوانها به اعصاب و بافتهای نرم اطراف، فشار وارد میکند که منجر به درد مزمن و ناراحتی میشود.
- کاهش دامنه حرکتی: تغییر شکل استخوانها، حرکت مفاصل را محدود و دامنه حرکتی فرد را کاهش میدهد.
- مشکلات ایستادگی و تعادل: تغییرات ظاهری استخوان بر روی تعادل فرد تأثیر گذاشته و باعث زمینخوردن و آسیبدیدگی در فرد میشود.
- آرتروز: این بیماری غیرالتهابی مفاصل باعث تغییر شکل استخوان در فرد میشود.
- نارسایی قلبی: بیماری پاژه، قلب را مجبور به پمپزنی بیشتر خون در نواحی آسیبدیده میکند در افراد مبتلا به بیماری قلبی باعث افزایش حجم کار قلب و در نهایت منجر به نارسایی قلبی میشود.
- اختلالات در فعالیتهای روزمره: درد و ناتوانی ناشی از تغییر شکل استخوانها ممکن است فعالیتهای روزمره مانند راهرفتن، نشستن و بالارفتن از پلهها را دچار مشکل میکند.
- مشکلات روحی و روانی: ناتوانیهای جسمی میتواند بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد و منجر به مشکلات افسردگی و اضطراب شود.
- بیماری پاژه استخوان: بیماری پاژه استخوان با ایجاد استخوان جدید غیرطبیعی، استخوان قدیم را از مکان خود خارج کرده و باعث تغییر شکل، درد و اختلال در فرد میشود.
علائم این بیماری شامل موارد زیر است:
- لگن: در صورت درگیری لگن باعث درد مفصل ران میشود.
- جمجمه: گاه این بیماری باعث رشد بیش از حد استخوان جمجمه شده است باعث کاهش شنوایی یا سردرد شود.
- ستون فقرات: اگر ستون فقرات تحتتأثیر قرار گیرد به عصبهای اطراف فشار وارد میشود و فرد احساس بیحسی در نواحی درگیر میکند.
- پا: ضعیفشدن استخوانها باعث بدشکلی استخوان در پاها و موجب آرتروز در زانو یا لگن میشود.
علت این بیماری به طور قطعی مشخص نشده است، اما محققان براین باورند که علت آن ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی است. درمان بیماری پاژه استخوان بیشتر توسط دارو قابلکنترل است؛ ولی در بعضی موارد بنا به تشخیص متخصص، جراحی پیشنهاد میشود.
روش تشخیص تغییر شکل استخوان
شرح کامل خود را برای تشخیص سریعتر با پزشک متخصص در میان بگذارید تا دکتر به بررسی و تشخیص دقیقتر بیماریهای مربوط به استخوان و مفاصل بپردازد. تمام موارد ذکر شده در تشخیص بیماری تغییر شکل استخوان کمک دهنده است.
- معاینه بالینی: پزشک ممکن است با معاینه بالینی و مشاهده تغییرات در ظاهر استخوان و یا ورم نوع بیماری را تشخیص دهد.
- تصویربرداری: رادیوگرافی به پزشک کمک میکند تا تغییرات ساختاری استخوانها و مفاصل را ببیند. ضمن اینکه درصورتیکه پزشک نیاز به تصاویر با جزئیات ریزتر داشته باشد، سیتیاسکن را توصیه میکند. همچنین ممکن است برای بررسی تغییرات بافت نرم اطراف استخوانها، ام آر آی را پیشنهاد دهد. البته اسکن رادیوایزوتوپ هم کمک بسیاری در تشخیص مشکلات استخوانی بهویژه عفونتها و تومور استخوانی دارد و ممکن است پزشک آن را درخواست کند.
- آزمایشهای آزمایشگاهی: انجام آزمایش خون جهت بررسی ویتامینها یا مواد معدنی مثل کلسیم یا ویتامین D و همچنین آزمایش تراکم استخوان جهت سنجیدن میزان سفتی و استحکام استخوانها استفاده میشود.
بیوپسی یا نمونه برداری
علاوه بر مواردی که معرفی کردیم، ممکن است پزشک بیوپسی را هم برای تشخیص بیماری درخواست کند. درصورتی وجود توده، پزشک متخصص برای تشخیص طبیعی یا غیرطبیعی بودن توده، نمونه برداری بیوپسی پیشنهاد میدهد. که این روش، روش کم درد و قطعی برای تشخیص توده است. بهطورکلی، بیوپسی سه نوع است:
- بیوپسی با سوزن: نمونه کوچکی از بافت توسط سرنگ یا سوزن بیوپسی از بدن خارج میشود که توسط بیحسی موضعی توسط پزشک انجام میشود.
- بیوپسی باز: پزشک پوست بیمار را پس از بیحسی موضعی یا بیهوشی شکافته، مقداری از بافت را جهت نمونهبرداری از بدن فرد خارج میکند.
- بیوپسی کلی: این روش اغلب برای بیماریهای مشکوک به تومور به کار میرود در این روش کل بافت توسط پزشک برداشته میشود.
راههای درمان تغییر شکل استخوان
چندین درمان ارتوپدی غیرجراحی و جراحی در دسترس است. پزشک یا جراح ارتوپد باتوجه به سن، سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی، تصویربرداری و آزمایش خون یا عصب، بهدقت موقعیت بیمار را ارزیابی کرده و بهترین راه درمان را پیشنهاد میدهد.
- فیزیوتراپی: حرکات درمانی باعث تقویت عضلات اطراف استخوان شده که به بهبود عملکرد و کاهش درد کمک کرده است.
- داروها: استفاده از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی، مسکنها یا داروهای خاصی که بر روی متابولیسم استخوان تأثیر میگذارند.
- بریس ارتوپدی: استفاده از بریسها جهت اصلاح و پشتیبانی از استخوان جهت بهبود عملکرد یا کاهش درد کمک خواهد کرد و از پیشرفت بدشکلی جلوگیری میکند.
- عمل جراحی: گاهی اوقات تغییر شکل استخوان شدید است بهطوریکه عملکرد طبیعی فرد را مختل کرده است. در این صورت، عمل جراحی شامل اصلاح شکل استخوان، تعویض مفصل یا حتی تراپی استخوان است.
رایجترین روش جراحی برش دقیق استخوان است که این روش اصلاحی، استئوتومی نامیده میشود. جراح پس از اصلاح تغییر شکل استخوان، از میلههای فلزی، پیچها یا صفحات که در زیر پوست باقی میمانند برای تنظیم استخوانها استفاده میکند.
پیشگیری از تغییر شکل استخوان
جهت پیشگیری از تغییر شکل استخوانها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغذیه مناسب: مصرف مناسب میوهها، سبزیجات، پروتئینها، لبنیات و غلات؛ استفاده از مکملهای ضروری مانند کلسیم، ویتامینA ،C ،D، امگا 3
- فعالیت بدنی: ورزش منظم مانند تمرینات تعادلی، پیادهروی، دویدن، دوچرخهسواری و ورزشهای گروهی میتوانند مفید باشند.
- معاینه و مراقبت پزشکی: مشاوره با پزشک برای بررسی سلامت استخوانها و پیشگیری از مشکلات میتواند مؤثر باشد.
- سبک زندگی سالم: تغییرات سبک زندگی مانند ترک دخانیات، کاهش مصرف الکل و دوری از استرس به بهبود وضعیت استخوان کمک میکند.
جمعبندی
تغییر شکل استخوان تأثیرات چشمگیری بر کیفیت زندگی فرد دارد آگاهی از علائم و عوامل، و مراجعه به پزشک در صورت بروز تغییرات غیر عادی میتواند به حفظ سلامت استخوانها و جلوگیری از عوارض شدیدتر کمک کند. با اتخاذ سبک زندگی سالم و بررسیهای پزشکی منظم، میتوان خطر تغییر شکل استخوان و عوارض ناشی از آن را به حداقل رساند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید