خداحافظی با درد مچ دست: درمان قطعی سندرم دکرون

سندروم دکرون یا (تنوسینوویت) نام یک بیماری شایع در بین قشر خاصی از جامعه نظیر تایپیست‌ها، نجاران، نوازندگان، ورزشکاران علاقه‌مند به بازی گلف و... است. در این بیماری دردناک و التهابی غلاف‌های تاندون انگشت شست در اثر رسوب فیبری ضخیم شده و شخص در هنگام تکان‌دادن دست علی‌الخصوص انگشت شست درد و التهاب شدیدی را احساس می‌کند. این پدیده شایع در جامعه امروزی می‌تواند به دلایل مختلفی رخ دهد، اما با این تفاسیر خوشبختانه روش‌هایی برای پیشگیری، درمان و بهبود سریع‌تر این بیماری وجود دارد که در ادامه این مقاله از سایت پزشک ارتوپد آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

سندروم دکرون

سندروم دکرون چیست؟

به‌طورکلی آنچه می‌توان در پاسخ به سؤال سندروم دکرون چیست بیان کرد، این است که عارضه تنوسینوویت (De Quervain) نوعی بیماری التهابی محسوب می‌شود. همان‌طور که می‌دانید تاندون‌ها همچون طناب‌هایی قوی و انعطاف‌پذیر هستند که ماهیچه‌ها را به استخوان‌ها پیوند می‌دهند. زمانی که یک عضله منقبض می‌شود، تاندون‌ها استخوان‌هایی را که به آن‌ها متصل هستند می‌کشند و باعث می‌شوند تا آن‌ها حرکت کنند.

ازآنجایی‌که تاندون‌ها به‌راحتی از میان تونل بافتی به نام غلاف می‌لغزند، سندروم دکرون مچ دست یا تنوسینوویت زمانی اتفاق می‌افتد که عاملی باعث تورم یا ضخیم‌شدن غلاف اطراف تاندون‌های شست شخص شود. تورم و ضخیم‌شدن غلاف در درازمدت باعث ایجاد اصطکاک اضافی در هنگام استفاده از انگشت شست و مچ دست خواهد شد. ازاین‌روی شخص پس از مدتی در نزدیکی قاعده انگشت شست خود درد احساس می‌کند که این درد ممکن است تا ساعد شخص احساس شود. از بیماری سندروم دکرون تحت عنوان تاندونوز دو کوئروین یا تاندونیت د کوروین نیز یاد می‌شود و لازم است حتما به بهترین دکتر دست و متخصص ارتوپدی برای تشخیص و دریافت بهترین نوع درمان، مراجعه شود.

علل سندروم دکرون

متأسفانه سندرم تنوسینوویت در بانوان بیشتر از آقایان شایع است و علت آن می‌تواند با پدیده بارداری و تغییرات هورمونی در بانوان مرتبط باشد. ازاین‌روی باتوجه‌به اینکه بانوان ۳۰ الی ۵۰ سال بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند، پس باید همواره از سبک زندگی سالمی پیروی کنند. همچنین در کنار موارد فوق ازآنجایی‌که وظیفه مراقبت از نوزاد معمولاً با مادر است، بلندکردن مکرر کودک می‌تواند به انگشت شست فشار وارد کند که این اتفاق در درازمدت می‌تواند زمینه ابتلا به سندروم دکرون در بانوان را افزایش دهد.

با تمام تفاسیر فوق تنوسینوویت زمانی رخ می‌دهد که شخص در درازمدت یک حرکت تکراری و خاصی را انجام دهد. به‌عنوان‌مثال افرادی که به ورزش گلف علاقه دارند و یا در مدت‌زمان طولانی کار خاصی نظیر نواختن پیانو را انجام می‌دهند، بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد احتمال ابتلا به این بیماری در افرادی که آسیب به مچ را تجربه کردند و یا مبتلا به بیماری رماتیسم و آرتروز هستند، بیشتر است.

علل سندروم دکرون

علائم سندروم دکرون

اگرچه که درد اولین مشخصه سندرم دکرون شناخته می‌شود، اما با تمام این تفاسیر این بیماری می‌تواند علائمی دیگری نیز داشته باشد که ازجمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تورم در نزدیکی پایه شست
  • التهاب در پایه شست
  • گرفتگی یا چسبندگی انگشت شست هنگام حرکت‌دادن آن
  • مشکل در حرکت‌دادن انگشت شست و مچ

عوارض سندروم دکرون

متأسفانه هنگامی‌که تنوسینوویت (De Quervain) درمان نشود، می‌تواند عوارض بسیاری را برای شخص داشته باشد که ازدست‌دادن دامنه حرکتی دست، گرفتگی انگشت شست، درد مزمن و... ازجمله مهم‌ترین عوارض جراحی دکرون در بین باغبانان، افراد مسن، ورزشکاران حرفه و پرستاران کودک شناخته می‌شود.

روش تشخیص سندروم دکرون

در روش تشخیص سندروم دکرون نیاز به عکس‌برداری و یا روش‌های تشخیصی دیگری نظیر MRI و... نیست، بلکه برای تشخیص این عارضه پزشک از معاینه فیزیکی و یا آزمایش فینکلشتاین به‌منظور تشخیص این بیماری استفاده می‌کند. در این روش تشخیصی پزشک از بیماری می‌خواهد شست خود را در کف دست خم کرده و انگشتان خود را روی انگشت شست خود خم کند. در این قسمت پزشک از بیمار می‌خواهد مچ دست خود را به سمت انگشت کوچک خود خم کند. اگر این عملکرد باعث درد در سمت شست و یا مچ دست بیمار شود، احتمالاً شخص به تنوسینوویت یا سندروم دکرون مبتلا است.

تشخیص سندروم دکرون

راه‌ های درمان سندروم دکرون

خوشبختانه امروزه روش‌های متعددی برای درمان سندروم دکرون وجود دارد که پزشک وابسته به شرایط بیمار و میزان درد او یکی از روش‌های درمانی را به‌منظور بهبود سریع‌تر این بیماری پیشنهاد می‌دهد. در ادامه این بخش قصد داریم مهم‌ترین روش‌های درمانی این بیماری را مورد بررسی قرار دهیم.

استراحت کافی و کمپرس آب سرد

استراحت، بی‌حرکت نگه‌داشتن انگشت شست و مچ دست، قراردادن یخ در ناحیه آسیب‌دیده و پیروی از تمریناتی که موجب تقویت عضلات دست می‌شوند می‌تواند به بهبود سریع‌تر این بیماری کمک کند. البته مشروط بر اینکه درد و التهاب بیمار چندان حاد و غیرقابل‌تحمل نباشد.

دارودرمانی

یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی این بیماری برای کاهش تورم، درد و التهاب تجویز داروهایی نظیر ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم است و به‌طورکلی اگر بیمار درمان را زود شروع کند، می‌تواند پس از ۴ تا ۶ هفته به روند معمولی زندگی خود بازگردد. همچنین در برخی موارد نیز پزشک وابسته به‌شدت بیماری می‌تواند تزریق داروهای کورتیکواستروئیدی را در شش‌ماهه اول بیماری تجویز کند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی بیماری دکرون از دیگر روش‌های درمانی تنوسینوویت شناخته می‌شود. در این روش درمانی پزشک جلسات فیزیوتراپی را پیشنهاد می‌دهد و بیمار در طی جلسات متعدد و انجام تمریناتی خاص تحت‌نظر فیزیوتراپیست در طی هفته‌های متوالی بهبود خود را به دست می‌آورد.

توصیه ما به افراد مبتلا به اختلال سندم دکرون این است که حتما برای درمان به بهترین فیزیوتراپیست در تهران یا محل سکونت خود مراجعه کنند.ضمن اینکه می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خدمات فیزیوتراپی کلینیک ارتوپدی پزشک اول، به صفحه مربوطه مراجعه کرده و برای تعیین وقت به‌صورت اینترنتی دراسرع‌وقت اقدام کنید.

عمل جراحی دکرون

در موارد حاد نیز ممکن است، پزشک معالج عمل جراحی دکرون را پیشنهاد دهد که در این روش درمانی جراح غلاف اطراف تاندون یا تاندون‌های درگیر را بررسی می‌کند و سپس با آزادسازی فشار تاندون‌ها باعث می‌شود تا آن‌ها آزادانه در کنار هم بلغزند.

پیشگیری از سندروم دکرون

پیشگیری از سندروم دکرون

به‌طورکلی بهترین روش پیشگیری از تنوسینوویت یا سندروم دکرون اجتناب از حرکاتی است که باعث درد در مچ دست می‌شود. ازاین‌روی به افرادی که ورزش تنیس یا گلف را به طور حرفه‌ای انجام می‌دهند، پیشنهاد می‌شود پس از بازی حتماً ۱۵ دقیقه از کمپرس آب گرم استفاده کنند. همچنین افرادی که به سبب شغل خود بیشتر از مچ دست استفاده می‌کنند، نیز بهتر است سبک زندگی خود را به‌گونه‌ای تنظیم کنند که از بروز این بیماری در سنین میان‌سالی پیشگیری کنند. به طور معمول انجام برخی حرکات مناسب که شامل خم‌کردن مچ دست، کشش مچ دست، کشش مچ دست در جهت مخالف است، به تمام افراد در طول روز پیشنهاد می‌شود. 

افراد مبتلا به سندروم دکرون چه نکاتی را باید رعایت کنند؟

اگرچه که می‌توان از تاندونیت پیشگیری کرد؛ اما به طور معمول برخی عوامل نظیر جنسیت، نژاد یا سن را نمی‌توان در بروز این بیماری نادیده گرفت. ازاین‌روی توصیه می‌شود افراد مبتلا به این بیماری برای تسریع درروند بهبود خود حتماً به موارد زیر توجه کنند.

  • بهتر است افراد مبتلا به این بیماری از کارکردن با دست مبتلا به سندروم دکرون خودداری کنند.
  • توصیه می‌شود با دستی که درگیر درد مزمن است، تایپ نشود.
  • استفاده کمتر از تلفن همراه به بیماران مبتلا به این عارضه توصیه می‌شود.
  • قراردادن مچ و ساعد دست در موقعیت مناسب
  • به‌حداقل‌رساندن ورزش گلف یا تنیس
  • حضور در جلسات فیزیوتراپی
  • خودداری از استفاده مکرر دست مبتلا به تاندونیت

اگر دچار این سندرم هستید، لازم است که به بهترین متخصص ارتوپدی مراجعه کنید تا پزشک پس از معاینه شما و اطلاع از وضعیت و مرحله بیماری، بهترین نوع درمان ارتوپدی را برایتان درنظر بگیرد. شاید لازم باشد که عمل سندروم دکرون انجام شود؛ در این مورد می‌توانید روی خدمات و تخصص پزشکان متخصص کلینیک فوق تخصصی ارتوپدی پزشک اول، حساب ویژه‌ای باز کنید.

جمع‌بندی

متأسفانه بیماران مبتلا به تنوسینوویت یا دو کوئروین درد و التهاب شدیدی را در ناحیه شست احساس می‌کنند که این درد می‌تواند تا قسمت ساعد آن‌ها احساس شود. همان‌طور که در این مقاله اشاره شد، سندرم دکرون می‌تواند در اثر رسوب یا ضخیم‌شدن غلاف تاندون‌های دست ایجاد شود که این عارضه اغلب در سنین بالا و یا ۴ تا ۶ هفته پس از زایمان در بانوان پدیدار شود.

خوشبختانه امروزه روش‌های متعددی برای درمان این بیماری وجود دارد که ازجمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به دارودرمانی و فیزیوتراپی اشاره کرد، اما استراحت و استفاده از کمپرس سرد هم به‌عنوان یکی از روش‌های درمان سنتی دکرون کاربرد دارد و بسیار موثر است.

 از اینکه تا پایان یکی دیگر از مقالات سایت پزشک ارتوپد با ما همراه بودید، از شما بسیار سپاسگزاریم و امیدواریم این مقاله توانسته باشد به تمام سؤالات شما مخاطب گرامی درزمینهٔ آشنایی با این بیماری پاسخ داده باشد، در پایان خواهشمندیم شما نیز تجربیات خود را درزمینهٔ مراقبت‌های پس از عمل سندروم دکرون با ما به اشتراک بگذارید.

همچنین بخوانید
آرتروسکوپی لگن چیست و چه عوارضی دارد؟ این روش درمانی کم‌تهاجمی درمان لگن به چه کسانی توصیه می‌شود؟ در این مطلب به مزایا، معایب و عوارض آرتروسکوپی لگن می‌پردازیم
اگر در زیر انگشت شست پا احساس درد می‌کنید، ممکن است به التهاب استخوان سزاموئید مبتلا باشید. در این مقاله علائم، علل و روش‌های درمان این مشکل را بررسی می‌کنیم.
خارش کف پا می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات پوستی، عفونت‌ها یا بیماری‌های زمینه‌ای باشد. در این مطلب به بررسی دلایل مختلف خارش کف پا و روش‌های درمان موثر آن می‌پردازیم.
التهاب لگن یا PID بیماری شایعی در زنان است که می‌تواند عوارض جدی به همراه داشته باشد. در این مقاله به بررسی علائم، تشخیص و روش‌های درمان عفونت لگن می‌پردازیم.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: