تزریق ژل به زانو: راهکاری موثر برای تسکین درد

اگر دچار آرتروز زانو شده‌اید، به احتمال زیاد، زانودرد قابل توجهی را تحمل می‌کنید و انجام فعالیت‌هایی مانند راه‌رفتن یا بالارفتن از پله‌ها برایتان دشوار شده است. تزریق ژل به زانو اغلب یکی از گزینه‌های درمانی مؤثر برای کاهش زانودرد ناشی از آرتروز و بهبود تحرک محسوب می‌شود که دکتر ارتوپد آن را یکی از گزینه‌های درمانی موثر در نظر می‌گیرد. در ادامه این مطلب، به کاربردها، مزایا، عوارض و بایدها و نبایدهای قبل و بعد از این روش درمانی می‌پردازیم و همچنین انواع ژل تزریقی به زانو را معرفی می‌کنیم.

کاربردهای تزریق ژل به زانو

کاربردهای تزریق ژل به زانو

مهم‌ترین کاربرد تزریق ژل به زانو، کاهش درد و بهبود عملکرد افراد مبتلا به آرتروز است. آرتروز علائمی مانند درد و سفتی را در مفاصل ایجاد می‌کند. در این روش، ژل هیالورونیک اسید تزریقی جایگزین هیالورونیک اسید ازدست‌رفته در مایع سینوویال می‌شود و به این مایع کمک می‌کند روان‌سازی مفصل زانو را بهتر انجام دهد. این روش درمانی به‌ویژه برای افرادی که داروها و روش‌های درمانی دیگر نتوانسته‌اند به علائم آرتروز آن‌ها کمک کنند، گزینه مناسبی به شمار می‌رود.

تزریق ژل به زانو چگونه انجام می شود؟

این روش ساده در مطب پزشک یا کلینیک ارتوپدی انجام می‌شود و فقط چند دقیقه طول می‌کشد. مراحل تزریق ژل به زانو عبارت‌اند از:

  1. پیش از تزریق، دکتر ارتوپد ابتدا پوست اطراف زانوی شما را تمیز و ضدعفونی می‌کند
  2. سپس از سوزنی برای تزریق ژل به کپسول مفصل زانو استفاده می‌کند؛ ازآنجایی‌که سوزن بسیار نازک است، معمولا درد خفیفی را تجربه خواهید کرد
  3. پس از تزریق، شما را به مدت 15 الی 30 دقیقه تحت‌نظر خواهند گرفت تا مطمئن شود که دچار هیچ‌گونه عوارضی نشده‌اید
  4. سپس توضیحاتی درباره بایدها و نبایدهای پس از این تزریق به شما خواهد داد؛ برای مثال، ممکن است از شما بخواهد استراحت کنید، بسته‌ای یخ روی زانوی خود بگذارید یا از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید. در بخش‌های پایانی این مطلب، درباره بایدها و نبایدهای پس از تزریق ژل بیشتر توضیح خواهیم داد

انواع ژل تزریقی به زانو

با آشنایی با انواع ژل تزریقی به زانو، می‌توانید تصمیم آگاهانه‌ای درباره گزینه‌های درمانی زانوی خود بگیرید. انواع ژل تزریقی به زانو عبارت‌اند از:

  • Hylan g-f-20: این محصول از هیالورونیک اسید تاج خروس به دست می‌آید و دارای وزن مولکولی بالایی است (6000 کیلودالتون). این فرمولاسیون می‌تواند نقش هیالورونیک طبیعی بدن را ایفا کند، درک درد را کاهش دهد و میانجی‌های التهابی را سرکوب کند
  • هیالورونات سدیم: داروهای تزریقی مختلفی مانند Suparts Fx، Euflexxa، Gelsyn-3، Durolane و Hyalgen از این نوع محسوب می‌شوند. آن‌ها می‌توانند به کاهش درد و بهبود عملکرد کمک کنند و جراحی زانو را به تعویق بیندازند. عوارض این داروها همانند دیگر انواع ژل تزریقی معمولا خفیف هستند
  • داروهای یکبار مصرف: داروهایی مانند Gel-One، Synvisc-One و Monovisc   یکبار مصرف هستند؛ بنابراین، برای افرادی که به دنبال گزینه درمانی بی‌دردسرتری می‌گردند، مناسب هستند
  • هیالورونان: داروهای Orthovisc، Monovisc و Hymovis از این نوع هستند و از آن‌ها برای تزریق داخل مفصلی در مدیریت آرتروز زانو استفاده می‌شود

انواع ژل تزریقی به زانو

مزایای تزریق ژل به زانو

تحقیقات نشان می‌دهند که فرمولاسیون‌های مختلف هیالورونیک اسید می‌توانند به کاهش علائم بسیاری از افراد مبتلا به آرتروز کمک کنند. مزایای این روش درمانی عبارت‌اند از:

  • کاهش 50 الی 80 درصدی درد زانو
  • بهبود توانایی راه‌رفتن، خم‌کردن زانو و بالارفتن از پله‌ها
  • افزایش تحرک و انعطاف‌پذیری مفصل
  • کاهش سرعت پیشرفت آرتروز
  • کمک به جلوگیری یا به‌تعویق‌انداختن جراحی تعویض زانو
  • کاهش وابستگی به داروهای مسکن
  • روشی سریع و بی‌دردسر

عوارض تزریق ژل به زانو

در بسیاری از موارد، این روش درمانی بی‌خطر و مؤثر است؛ ولی، همانند هر روش درمانی دیگری، عوارضی دارد. حساسیت به لمس و درد بعد از تزریق ژل زانو، شایع‌ترین عوارض جانبی هستند. این عوارض معمولا خفیف هستند و در کمتر از چند روز برطرف می‌شوند. دیگر عوارض جانبی این روش درمانی عبارت‌اند از:

  • خونریزی یا کبودی در محل تزریق
  • تورم زانو
  • سفتی زانو
  • واکنش آلرژیک به داروها
  • در موارد نادر، پارگی تاندون، آسیب عصب، لخته‌شدن خون و عفونت

بهتر است پیش از امتحان‌کردن این روش درمانی، با پزشک خود درباره فواید و خطرات احتمالی آن صحبت کنید. اگر هر یک از عوارض جانبی ذکرشده را تجربه می‌کنید، حتما بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید یا به مطب او بروید.

چه کسانی می توانند تزریق ژل به زانو انجام دهند؟

اگر روش‌های دیگری مانند داروهای بدون نسخه یا تزریق کورتیکواستروئید را برای درمان آرتریت خود امتحان کرده‌اید و این روش‌ها نتوانسته‌اند به کاهش علائم شما کمک کنند، تزریق ژل به زانو ممکن است گزینه مناسبی برای کاهش درد، سفتی و تورم شما باشد. این روش درمانی برای افراد مبتلا به آرتریت خفیف یا متوسط مناسب است. همچنین اگر می‌خواهید جراحی زانوی خود را به تعویق بیندازید، این روش می‌تواند به شما کمک کند.

پزشکان معمولا از این روش برای درمان آرتروز استفاده می‌کنند؛ ولی، می‌تواند به افرادی که دچار دیگر انواع آرتریت مانند آرتریت روماتوئید هستند، نیز کمک کند؛ بنابراین، از پزشک معتبری بپرسید که آیا این روش گزینه درمانی مناسبی برای نوع آرتریت شما است یا خیر.

درد بعد از تزریق ژل زانو

چه کسانی نباید تزریق ژل به زانو انجام دهند؟

این روش درمانی می‌تواند گزینه مناسبی برای بسیاری از بیماران مبتلا به آرتروز باشد؛ ولی، پزشکان معمولا آن را به افراد مبتلا به تورم حاد مفصل یا آرتروز شدید توصیه نمی‌کنند. همچنین افراد زیر نباید از این روش درمانی استفاده کنند:

  • افرادی که دچار حساسیت به هیالورونیک اسید هستند
  • افرادی که دچار عفونت مفصل یا پوست زانو هستند
  • افرادی که دچار افیوژن مفصلی (آب‌آوردن زانو) هستند

اقدامات قبل از تزریق ژل به زانو

اولین اقدامی که باید قبل از تزریق ژل انجام دهید این است که درباره تمام بیماری‌های خود با پزشک صحبت کنید. همچنین فهرستی از تمام داروهایی که پزشکان دیگر برای شما تجویز کرده‌اند، داروهای بدون نسخه، داروهای گیاهی و مکمل‌های خود بسازید و به پزشک بدهید. شما می‌توانید همه داروهای خود را قبل از تزریق ژل مصرف کنید؛ ولی، در برخی اوقات، پزشک ممکن است از شما بخواهد مصرف برخی از آن‌ها را متوقف کنید.

در روزی که ژل به زانوی شما تزریق خواهد شد، می‌توانید همانند روزهای گذشته بخورید و بیاشامید. اگر علائم جدیدی مانند تب را تجربه می‌کنید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. بهتر است شلوار گشادی بپوشید تا بتوانید آن را به‌آسانی بالا ببرید. پزشک می‌تواند توضیحاتی بیشتری درباره بایدها و نبایدهای قبل از تزریق ژل به شما بدهد.

مراقبت های بعد از تزریق ژل به زانو

برخی از مهم‌ترین نکاتی که باید پس از تزریق ژل رعایت کنید، عبارت‌اند از:

  • پس از تزریق، ممکن است علائمی مانند ناراحتی و تورم را در زانو تجربه کنید. این علائم در کمتر از دو روز برطرف می‌شوند؛ ولی، اگر این علائم پس از دو روز بهبود نیافته‌اند و علائم دیگری مانند تب و مشکلات تنفسی را تجربه می‌کنید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید
  • استراحت را فراموش نکنید و از انجام هر گونه فعالیت سنگین و پرتحرک به مدت حداقل 24 ساعت پس از تزریق خودداری کنید.
  • پس از مشورت با پزشک، از سرمادرمانی یا گرمادرمانی استفاده کنید.
  • اگر از روش‌های درمانی دیگری مانند داروها یا فیزیوتراپی زانو برای کاهش علائم آرتروز خود استفاده می‌کنید، آن‌ها را متوقف نکنید. فیزیوتراپی بعد از تزریق ژل زانو می‌تواند به تقویت عضلات اطراف زانو کمک کند.

حتما با پزشک معتبری مشورت کنید تا توصیه‌هایی متناسب با شرایط شما به شما بدهند. به همه دستورات پزشک خود عمل کنید و اگر او از شما خواسته است برای تزریق دوباره یا دلایل دیگر به مطب مراجعه کنید، حتما این کار را انجام دهید. به خاطر داشته باشید که مراقبت بعد از تزریق ژل زانو برای حداکثرسازی فواید درمان و حفظ سلامت زانو بسیار مهم است.

فیزیوتراپی بعد از تزریق ژل زانو

هزینه تزریق ژل به زانو

هزینه تزریق ژل به زانو در همه کلینیک‌ها یکسان نیست و همچنین همه شرکت‌های بیمه این هزینه را پوشش نمی‌دهند؛ بنابراین، بهتر است با شرکت بیمه خود درباره پوشش بیمه این روش درمانی صحبت کنید. هزینه این روش درمانی ممکن است به تعداد تزریق‌ها، تجربه و مهارت پزشک و موقعیت جغرافیایی شما بستگی داشته باشد.

جمع‌بندی

تزریق ژل به زانو می‌تواند به کاهش درد و بهبود تحرک افراد مبتلا به آرتریت به‌ویژه افراد مبتلا به آرتروز خفیف یا متوسط کمک کند. ما در این مطلب، به مزایا و معایب این روش درمانی پرداختیم تا به شما کمک کنیم تصمیم آگاهانه‌ای را بگیرید. ما به شما پیشنهاد می‌کنیم که به پزشک معتبری مانند پزشکان کلینیک ارتوپدی پزشک اول مراجعه کنید تا بتوانید اطلاعات بیشتری را در این باره به دست آورید و مطمئن شوید که کاندیدای مناسبی برای این روش درمانی هستید.

اگر به کلینیک ارتوپدی پزشک اول مراجعه کنید، پزشک متخصص پس از بررسی سوابق پزشکی و علائم شما، زانوی شما را معاینه خواهد کرد. همچنین ممکن است آزمایش اشعه ایکس و دیگر آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز کند. سپس بر اساس ارزیابی خود، به شما خواهد گفت که آیا این روش درمانی مناسب شماست یا خیر. اگر آرتروز شما شدید باشد، ممکن است شما را به جراح زانو کلینیک ارجاع دهد. همین امروز می‌توانید نوبتی را برای ملاقات با پزشکان و جراحان این کلینیک و درمان درد زانوی خود رزرو کنید.

همچنین بخوانید
آرتروسکوپی لگن چیست و چه عوارضی دارد؟ این روش درمانی کم‌تهاجمی درمان لگن به چه کسانی توصیه می‌شود؟ در این مطلب به مزایا، معایب و عوارض آرتروسکوپی لگن می‌پردازیم
اگر در زیر انگشت شست پا احساس درد می‌کنید، ممکن است به التهاب استخوان سزاموئید مبتلا باشید. در این مقاله علائم، علل و روش‌های درمان این مشکل را بررسی می‌کنیم.
خارش کف پا می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات پوستی، عفونت‌ها یا بیماری‌های زمینه‌ای باشد. در این مطلب به بررسی دلایل مختلف خارش کف پا و روش‌های درمان موثر آن می‌پردازیم.
التهاب لگن یا PID بیماری شایعی در زنان است که می‌تواند عوارض جدی به همراه داشته باشد. در این مقاله به بررسی علائم، تشخیص و روش‌های درمان عفونت لگن می‌پردازیم.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: