تنیس البو یا آرنج دست تنیسبازان نوعی بیماری شایع در بین بازیکنان حرفهای تنیس است، در این بیماری تاندونهایی که ماهیچه ساعد را به استخوان متصل میکنند، در اثر استفاده مکرر دچار پارگی یا تورم خواهند شد. بهطورکلی در این عارضه فرد در قسمت خارجی آرنج خود درد شدیدی را احساس میکند. جالب است بدانید که در هر ۱۰۰ نفر حدود ۲ نفر در سنین ۳۰ الی ۶۵ سالگی بیماری آرنج تنیس بازان را تجربه میکند.
ازآنجاییکه این بیماری تنها محدود به ورزشکاران نیست و تایپیستها، نجاران، قصابها، نقاشها، قایقرانها و لولهکشها نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند، در این مقاله از پزشک ارتوپد تصمیم داریم که این عارضه را به طور مختصر و مفید بررسی کنیم، پس برای شناخت بیشتر این بیماری و علائم آن در ادامه با ما همراه باشید.
تنیس البو چیست؟
همانطور که در مقدمه نیز اشاره کردیم، بیماری تنیس البو یا آرنج تنیس بازان، نوعی بیماری در میان تنیسبازان، بافندگان، شمشیربازان، نقاشها، وزنهبرداران، نویسندگان و... است. این بیماری زمانی رخ میدهد که تاندونهای ناحیه ساعد در اثر استفاده مکرر و انجام حرکات تکراری دچار ورم و التهاب شوند. خوشبختانه این بیماری کاملاً قابلدرمان است و امروزه میتوان به طرق مختلفی آن را تحتنظر پزشک درمان کرد.
فوق تخصص ارتوپد با معاینه بیمار و بررسی وضعیت او، بهترین روش درمانی را پیشنهاد میدهد. در واقع افرادی که به تنیس البو مبتلا میشوند، لازم است به مرکز فوق تخصصی ارتوپدی مراجعه کنند تا تحت درمان ارتوپدی قرار بگیرند.
علل تنیس البو
اگرچه که علت قطعی آرنج تنیس بازان (اپیکوندیلیت جانبی) ناشناخته است، اما پزشکان معتقد هستند این بیماری زمانی رخ میدهد که شخص یک حرکت تکراری مانند چرخاندن دست یا زیر بازو را زیاد انجام دهد. در طی انجام این حرکات تکراری فشار اضافی به تاندون آرنج وارد میشود و شخص درد و التهاب شدیدی را تجربه میکند.
باتوجهبه اینکه این عارضه در تنیس بازان حرفهای شایع است و حدود ۹۰ درصد از تنیس بازان حرفهای در یک بازه به آن مبتلا میشوند، ازاینروی از این بیماری تحت عنوان آرنج تنیس بازان یاد میشود. همچنین در کنار تمام موارد فوق تحقیقات نشان میدهد استرس مداوم، چاقی مفرط و سیگار نیز میتواند زمینه بروز این بیماری را فراهم کنند.
علائم تنیس البو
زمانی که شخص به تنیس البو مبتلا میشود، ممکن است در ابتدا درد و یا سوزش را در قسمت بیرونی ساعد و آرنج خود احساس کند که عدم توجه به این موضوع میتواند این درد را بیشتر کند تا جایی که شخص بهخاطر درد شدید نمیتواند یک فنجان را از روی میز بردارد. بهطورکلی تنیس البو معمولاً در بازوی غالب رخ میدهد و شخص میتواند علائمی نظیر تورم، سفتی، سوزش، التهاب، سوزنسوزنشدن ناحیه بازو، گرفتگی عضله و... را تجربه کند.
عوارض تنیس البو
اگرچه که آرنج تنیس بازان معمولاً عوارض جدی ایجاد نمیکند، اما عدم درمان و جدینگرفتن التهاب این بیماری میتواند به تاندونهای دست آسیب جدی وارد کند و احتمال پارگی جدی تاندون را در شخص افزایش دهد.
روش تشخیص تنیس البو
خوشبختانه روشهای مختلفی برای تشخیص این بیماری وجود دارد که پزشک وابسته به شرایط بیمار، میزان درد، شدت بیماری و... یکی از روشهای فوق را بهمنظور تشخیص این بیماری پیشنهاد میدهد.
- اشعه ایکس (بررسی استخوانها)
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) برای بررسی میزان آسیب به تاندونها
- EMG (الکترومیوگرافی) آگاهی از وضعیت عصبی دست
- سونوگرافی
روشهای درمان تنیس البو
اگرچه که در اغلب مواقع برای درمان درد مزمن تنیس البو روشهای متعددی پیشنهاد میشود، اما با تمام این تفاسیر شیوههای مؤثر و رایجی برای درمان قطعی تنیس البو وجود دارد که در این بخش با آنها آشنا خواهیم شد.
خودمراقبتی
استراحت و استفاده از کمپرس آب سرد در کنار مصرف مسکنهایی نظیر ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم بهعنوان مؤثرترین روش برای درمان درد تنیس البو شناخته میشود. بهطورکلی بهتر است بیمار ۳ الی ۴ بار در روز و به مدت ۱۵ دقیقه از کمپرس آب سرد استفاده کند. همچنین عدم انجام فعالیتهای شدید و سنگین به مدت ۶ الی ۱۲ ماه میتواند به بهبود تاندونها کمک کند.
دارودرمانی
در برخی مواقع نیز تزریق کورتیکواستروئیدها و یا اکسید نیتریک روی ناحیه آرنج میتواند نقش مؤثری در تسریع روند بهبودی ایفا کند و شخص در بازه محدودتری درمان شود.
طب سوزنی
برخی مطالعات نشان میدهند که استفاده از طب سوزنی میتواند در کاهش درد و التهاب تنیس البو مؤثر باشد. چراکه در این روش درمانی، درمانگر سوزنهایی را روی نواحی خاص وارد میکند که این سوزنها به کمک امواج خفیف برق از طریق پوست باعث ارتعاش بافت آسیبدیده میشوند و انجام مداوم این عملکرد سبب میشود تا بافتهای آسیبدیده رو به بهبودی روند. از این روش درمانی تحت عنوان روش فنستراسیون سوزنی یا تنوتومی اولتراسونیک نیز یاد میشود.
فیزیوتراپی
اگرچه که آرنج تنیس بازان اغلب خودبهخود و بهمرورزمان بهتر میشود، اما اگر داروهای ضددرد و سایر اقدامات خودمراقبتی نتوانست به بهبود سریعتر این بیماری کمک کند، حضور در جلسات فیزیوتراپی و انجام تمرینات متعدد باهدف تقویت عضلات ساعد میتواند نقش مؤثری را در بهبود این بیماری ایفا کند. همچنین در طی این جلسات بهتر است بیمار از بریس یا آتل بهمنظور تسریع درروند درمان استفاده کند.
شاک تراپی
شاک تراپی یکی از روشهای درمانی نوین این بیماری محسوب میشود که در این شیوه درمانی به کمک امواج به ناحیه ساعد شوک وارد میشود که انجام این عمل در طی جلسات متوالی میتواند منجر به ایجاد عروق جدید و تخریب نواحی آسیبدیده شود.
جراحی
بهطورکلی عمل جراحی تنیس البو آخرین شیوه درمانی است که معمولاً به علت تهاجمی بودن آن پزشک فوق تخصص دست آن را در موارد حاد پیشنهاد میدهد. در این شیوه درمانی پزشک با جراحی سعی میکند غلافهای تاندون را آزادکرده و میزان درد را در بیمار کاهش دهد.
راههای پیشگیری از تنیس البو
باتوجهبه اینکه تنیس البو نوعی بیماری شایع در بین قشرهای مختلف جامعه است، ازاینروی بهمنظور پیشگیری از آن باید چارهای اندیشید. بهطورکلی پیروی از برخی حرکات اصلاحی تنیس البو میتواند نقش مؤثری را در پیشگیری از بروز این بیماری ایفا کند. ازاینروی در ادامه این بخش قصد داریم در کنار روشهای پیشگیری این بیماری تعداد از حرکات ورزشی برای آرنج تنیس بازان را مورد بررسی قرار دهیم.
تمرینات تقویتی
برای انجام تمرینات تقویتی مختص این بیماری، تنها به یک بطری آب ۵۰۰ تا ۱ لیتری نیاز است. در طی این تمرین شخص باید ۱۰ الی ۱۵ بار در هر ست به مدت ۲۰ ثانیه عضله خود را به سمت بالا بکشد. انجام این تمرین به مدت ۸ هفته میتواند عملکرد تاندونها را بهبود ببخشد.
تکنیک بک هند
این تکنیک مهم که در بین تنیس بازان و افراد حرفهای در ورزش پینگ - پنگ معمول است، درصورتیکه از دست غیرغالب استفاده شود، میتواند به بهبود تاندونهای دست کمک کند. برای انجام این تکنیک بهتر است راکت با دست غیرغالب گرفته شود و دست غالب در ناحیه پایین و یا پشت بدن قرار بگیرد. هر کشش در طول این تمرین میتواند به بهبود و افزایش عملکرد تاندونها کمک کند.
در کنار موارد فوق انجام برخی کارها میتواند زمینه ایجاد این بیماری را در بین افراد مختلف کاهش دهد که ازجمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- متوقف کردن بازی در هنگام درد
- کنترل استرس
- اجتناب از استفاده مداوم از مچ دست و آرنج بهجای بازو
- انجام ندادن حرکات تکراری
- بهبود و یادگیری تکنیکهای متعدد بهجای انجام حرکات تکراری
- گرمکردن بدن قبل از ورزش
- استفاده از راکتهای سبک و استاندارد
- استفاده از بریس یا آتل در هنگام آسیب دست که نیازمند آموزش نحوه بستن آرنج بند تنیس البو است که در ادامه توضیح میدهیم.
- افزایش قدرت ساعد
- استفاده از کمپرس سرد پس از اتمام فعالیتهای سنگین ورزشی
- خریداری راکتهای مناسب و استاندارد بهمنظور بازی
و اما نحوه بستن آرنج بند تنیس البو به این صوت است که باید بند آن حدود ۲ تا ۳ سانتیمتر پایینتر از ناحیه دردناک روی ساعد قرار بگیرد؛ این فشار از تاندونهای آسیبدیده پشتیبانی میکند و درد را کاهش میدهد. بند را بهاندازهای سفت کنید که محکم باشد ولی نه آنقدر که جریان خون را مختل کند. بااینحال توصیه میکنیم حتما با پزشک متخصص در این باره مشورت کنید.
جمعبندی
تنیس البو که از آن تحت عنوان اپی کندیلیت جانبی نیز یاد میشود، نوعی بیماری است که در اثر پارگی و یا تورم تاندونهای ساعد دست در اثر استفاده مکرر و انجام حرکات تکراری رخ میدهد. اگرچه این بیماری در تنیس بازان حرفهای مشاهده میشود؛ اما این عارضه میتواند افراد زیادی را از قبیل قایقرانها، نقاشها، نجارها، مانیکوریستها، بولینگ بازان، و... را درگیر خود کند. بارزترین علامت این بیماری نیز مانند اغلب بیماریها درد متوسط یا شدید است. استفاده از تجهیزات نامناسب مانند استفاده از راکت خیلی بزرگ در حین بازی، فرم و شرایط بدنی ضعیف و بازی روی سطوح سخت و به طور سریع میتواند ازجمله مهمترین عوامل مؤثر برای ابتلا به بیماری تنیس البو باشد.
با تمام تفاسیر فوق خوشبختانه نمایش متعددی برای این بیماری وجود دارد که استراحت و کمپرس آب سرد بهعنوان مؤثرترین درمان خانگی درد آرنج تنیسبازان شناخته میشود. البته مشروط بر اینکه این عارضه بهصورت خفیف بروز کند، چراکه در موارد حاد بیمار باید از روشهای دیگر درمانی نظیر فیزیوتراپی، طب سوزنی و... استفاده کند.
شما مخاطب سایت پزشک ارتوپد بودید، از اینکه تا پایان یکی دیگر از مقالات سایت ما را همراهی کردید، از شما بسیار سپاسگزاریم و تمایل داریم تجربیات شما مخاطب گرامی را درزمینهٔ مراقبتهای پس از عمل جراحی تنیس البو در طول مدت درمان بدانیم. پس حتماً تجربیات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید