یکی از عارضههایی که اکثر افراد در طول زندگی خود به آن دچار میشوند، ورم پا است. این مشکل ممکن است بیخطر باشد و بهخاطر ایستادن یا نشستنهای طولانیمدت اتفاق بیفتد؛ ولی در بعضی موارد نیز میتواند به دلیل وجود امراض دیگری از جمله بیماریهای قلبی و یا لختهشدن خون در بدن فرد باشد. در این محتوا قصد داریم شما را با دلایل و راههای درمان خانگی ورم پا آشنا کنیم با ما همراه باشید.
دلایل ورم پا
عارضه ورم پا به هر دلیلی که باشد، بر اثر جمعشدن مقدار زیادی آب در بافتهای پا اتفاق میافتد و بیشتر این عارضه در قسمت پشتپا، مچ و ساق پا ایجاد میشود. در مواردی نیز در قسمت ران پا تورم ایجاد میشود. از جمله دلایلی که باعث بروز ورم در پاها میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایستادن یا نشستن طولانیمدت: معمولاً در مسافرتهای طولانیمدت با اتومبیل، اتوبوس و یا هواپیما که فرد مجبور میشود مدتزمان زیادی را در یک صندلی بنشیند این اتفاق میافتد که با کمی استراحت دادن به پا یا مالش آن و بالاتر از سطح بدن نگهداشتن پا، تورم کمترشده و برطرف میشود.
- بارداری: در دوران بارداری نیز به خاطر بزرگ شدن رحم، در مسیر برگشت خون به قلب، به وریدهای پا فشار وارد میشود و همین باعث میشود که حجم زیادی از آب در پا جمع شود و باعث تورم در مچ پای زنان باردار شود.
- مصرف بیش از حد نمک: مصرف بیش از حد نمک در غذاها نیز باعث بادکردن پا میشود. معمولاً روزانه نمک زیادی به صورت نامحسوس از طریق مصرف کنسرو، ترشی، نان، برنج، کالباس و سوسیس و ... وارد بدن ما میشود که میتواند باعث جمع شدن آب در مچ پا و در نهایت ورم پا شود.
- چاقی بیش از حد: چاقی زیاد در افراد نیز باعث بروز ورم پا میشود؛ چرا که افرادی که وزن بالایی دارند، تحرک کافی ندارند و همین خود میتواند دلیل ایجاد تورم در پا شود.
- مصرف دارو: بعضی از داروهایی که بیماران فشارخونی مصرف میکنند نیز باعث ایجاد ورم در پا میشوند؛ داروهای ضد درد مثل بروفن، ناپروکسن ، داروهای ضد بارداری، پردنیزولون (داروی ضد آلرژی)، گاباپنتین (داروی بیماری اعصاب محیطی) و ... نیز در بعضی موارد میتوانند دلیل بروز این عارضه باشند.
نشانههای همراه ورم پا
مچ و ساق پا قسمتهایی هستند که معمولا به خاطر تاثیر گرانش بر روی مایعات بدن، تورم در آنها صورت میگیرد اما خوب گاهی مشکلات دیگری مثل آسیب و صدمه و التهاباتی که بر اثر آن در بدن ایجاد میشود نیز میتواند باعث ورم پا شود. در بعضی موارد، این ورم در قسمت ساق و مچ پا، چندان هم خطرناک نیست اما در بعضی موارد ممکن است به خاطر وجود بیماریهای زمینهای مثل سیروز کبدی، بیماریهای قلبی و کلیوی است که باید مراقبت شود.
عوارض ورم پا
ورم پا مانند تمامی مشکلات جسمی و روحی با عوارضی همراه است که رایجترین آنها عبارتاند از:
- درد ناگهانی در پا (که قبلا وجود نداشته است.)
- درد در قسمت قفسه سینه (که بیشتر از سه دقیقه طول بکشد.)
- قرمزی ، التهاب و احساس گرما در مچ و ساق پا
- احساس سرگیجه و ضعف
در بعضی موارد، ممکن است عارضه ورم پا نگرانکننده بوده و نیاز به مراجعه به پزشک باشد؛ برای مثال زمانی که مشکل تنفسی داشته باشید، در قفسه سینه درد احساس کنید یا احساس سردرگمی ذهنی و سرگیجه داشتهباشید. در این مواقع بهتر است به اورژانس مراجعه و یا با پزشک خود تماس داشته باشید.
ورم پا در بارداری
ورم پا در زمان بارداری یکی از رایجترین اتفاقاتی است که زنان باردار تجربه میکنند. در این دوره، جنین در حال رشد بوده و بدن زن در حال سازگار شدن با رشد جنین است؛ بههمین خاطر حجم خون در بدن افزایش مییابد و باعث میشود سطح مایعات نیز به مراتب بیشتر شود و به این ترتیب، ممکن است مشکل باد کردن پا بهوجود آید.
البته این نوع تورم پا طبیعی است و هیچگونه نگرانی ندارد؛ اما اگر این اتفاق همراه با سردرد، تغییرات بینایی، حالت تهوع، احساس درد در زیر دندهها و یا در ناحیه شکم یا فشار خون بالا اتفاق بیفتد، ممکن است به خاطر پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری) باشد که در این موارد باید با پزشک معلاج در ارتباط باشید.
روشهای تشخیص ورم پا
برای تشخیص ورم پا، معمولا پزشک متخصص ارتوپد اقدام به انجام آزمایشاتی میکند که به این ترتیب، بررسیهای بیشتری روی بدن فرد انجام دهد تا دلیل قطعی بروز این عارضه در بدن را بیابد. در این آزمایشها پزشک معالج دنبال علائم زیر در بدن فرد جستجو میکند:
- پاها پف کرده باشند؛
- وزن فرد به صورت ناگهانی بیشتر شده باشد؛
- تست پیتینگ انجام دهد (وقتی جسمی را به محل ادم پا بگذارد، مدت زمانی طول میکشد تا پوست دوباره به جای خود برگردد).
پزشک بعد از بررسیهای بالا، اقدام به انجام آزمایشات زیر میکند:
- تست آزمایش خون برای بیمار
- عکس رادیوگرافی برای بررسی بیشتر
- نوار قلب برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب
- آزمایش ادرار
راههای درمان ورم پا
بعد از اینکه دلیل ورم پا تشخیص داده شد، نوبت به درمان آن میرسد این عارضه به چندین روش قابل درمان است. البته برای درمان سریع ورم پا میتوانید با ورزش منظم و جلوگیری از بالا رفتن وزن بدن و حفظ تعادل آن، در مواردی نیز مصرف غذاهایی که مقادیر زیادی منیزیم و پتاسیم هستند، به تسریع درمان کمک کنید.
ورم پا معمولا به وسیله راههای درمان خانگی قابل درمان است؛ چندین راهکار برای درمان خانگی وجود دارد؛ به عنوان مثال میتوانید برای درمان سریعتر این عارضه، دوش آب گرم بگیرید و یا اینکه در یک سطل آب ولرم، مقداری نمک بریزید و پاهای خود را در آن قرار دهید تا به این روش از ورم پا کم کنید.
فشردهسازی نیز میتواند تا حد زیادی از ورم پا بکاهد؛ برای این کار میتوانید اطراف قسمتی از پا که ورم کرده است را به آرامی به وسیله بانداژ ببندید، برای این کار مواظب باشید که گردش خون در پا را قطع نکنید.
در مواردی نیز میتوانید پای متورم را بالاتر از سطح قلب خود نگه دارید، برای این کار میتوانید دراز بکشید و پا را بر روی سطحی بالاتر از بدن قرار دهید تا مایعاتی که در ناحیه متورم جمع شده، تخلیه شود.
از آنجا که بهترین قرص برای ورم پا به علت اصلی ایجاد ورم بستگی دارد و ممکن است با توجه به نوع بیماری که باعث ورم شده است مثل مشکلات قلبی، کلیوی، کبدی، عروقی، یا حتی مصرف داروهای خاص، به همین دلیل، تشخیص دقیق علت ورم برای تجویز قرص یا داروی مناسب، ضروری است. در حالت کلی پزشکان معمولا برای درمان این عارضه، داروهای ادرارآور برای بیمار تجویز میکنند. این داروها باعث میشود حجم زیادی از مایعات جمع شده در بدن فرد، دفع شود و به التیام درد و بهبود ورم در پا کمک کند.
درمان ورم پا با زردچوبه نیز امکانپذیر است و از آنجا که زردچوبه به خاطر ترکیب کورکومین، خواص ضد التهابی دارد، بنابراین میتوانید از این مورد نیز برای التیام ورم پا استفاده کنید. کافی است مقداری زردچوبه را با آب مخلوط کرده و روی حرارت بگذارید و مدام هم بزنید تا یک خمیر بهدست آید، بعد آن را مستقیم روی محل تورم پا قرار دهید تا باد آن را بکشد.
بعضی پزشکان استفاده از پماد برای ورم پا را توصیه میکنند تا ورم آن کاهش یابد. در ترکیب پماد، از موادی استفاده شده است که به کاهش درد، تورم و التهاب کمک میکنند. در ترکیب بعضی از پمادها نیز از کافور و نعناع استفاده شده است که تاثیر خوبی روی تورم پا دارند.
برای مثال، پماد بتامتازون یکی از بهترین گزینهها برای تسکین درد و کاهش تورم در پا است. در ترکیب این پماد از کپسایسین استفاده شده است که باعث گرم کردن ناحیه آسیب دیده در پا میشود و به این ترتیب از میزان تورم پا کم میکند. برای درمان ورم پا با استفاده از پماد میتوانید روزانه دو تا چهار بار از پماد به صورت مستقیم روی ناحیه آسیب دیده پا بمالید.
پیشگیری از ورم پا
برای پیشگیری از ورم پا راههای زیادی وجود دارد که میتوانید انجام دهید؛ خانمهای باردار برای جلوگیری از بروز این عارضه در بدن خود میتوانند کفشهای راحت بپوشند، از پوشیدن جوراب در دوران بارداری، حتیالامکان جلوگیری کنند، تا جایی که میتوانند از خوردن نمک پرهیز و از ایستادنهای طولانی مدت و در نتیجه خستگی پاها خودداری کنند.
با توجه به توضیحاتی که در طول محتوا خدمتتان عرض کردیم، نشستن یا ایستادنهای طولانی مدت نیز باعث ایجاد ورم پا میشود؛ بنابراین در زندگی روزمره یا در طول سفر سعی کنید به مدت طولانی پاهای خود را در یک حالت نگه ندارید و همچنینبهتر است در مواردی که پا به مدت طولانی در حالت ثابتی نگهداشته میشود، گاهی پاهای خود را بالا نگه دارید یا حالت بدن خود را تغییر دهید تا از تجمع آب در قسمت پا و در نهایت متورم شدن آن پیشگیری کنید.
نتیجهگیری
ورم پا اختلالی است که در هر سنی ممکن است برای همه افراد پیش آید، بااینحال هیچگونه جای نگرانی در این عارضه وجود ندارد؛ اما درمان آن برای جلوگیری از بهوجودآمدن اختلال مهمتر از اهمیت بالایی برخوردار است؛ بنابراین در زمان بروز این عارضه بهتر است با برای تشخیص منشأ دقیق این اختلال با پزشک متخصص ارتوپدی و دکتر پا در تماس باشید تا مطمئن شوید این اختلال بهخاطر یک بیماری جدی مثل نارسایی قلبی اتفاق نیفتاده است. درمان ورم پا یا مچ پا با مراجعه به متخصص ارتوپدی قابل تشخیص و درمان است و احتمال اینکه نیاز به درمان ارتوپدی داشته باشد، وجود دارد. درحالت کلی تشخیص و انتخاب راه درمان متناسب با نوع ورم پا به نظر پزشک متخصص بستگی دارد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید