خارش کف پا: نشانه چیست و چگونه درمان می‌شود؟

خارش کف پا موردی نسبتاً رایج در بین ورزشکاران و کارمندان است که خوشبختانه در اغلب مواقع چندان نگران‌کننده نیست، البته مشروط بر اینکه خارش به‌صورت کوتاه‌مدت و مقطعی باشد و برای درمان آن در اولین فرصت اقدامات اولیه انجام شود.

کف پاها در برابر خارش آسیب‌پذیرتر هستند، چراکه این ناحیه از پا بیشتر مستعد رطوبت، خشکی پوست، میکروب‌ها و سایر عوامل تحریک‌کننده است. به‌طورکلی اختلال در عملکرد کبد و کلیه، سرطان، بارداری و... ازجمله مهم‌ترین علت‌های خارش پا هستند؛ اما این عارضه می‌تواند دلایلی دیگری نیز داشته باشد که برای آشنایی با آن‌ها و شناخت بهترین روش‌های درمان فوری خارش کف پا توصیه می‌کنیم، این مقاله از سایت پزشک ارتوپد را بادقت مطالعه کنید.

خارش کف پا

علل خارش کف پا

اگرچه که علت خارش کف پا در اغلب مواقع با خشکی و التهاب پوست مرتبط است؛ اما بااین‌حال در برخی موارد دلایل دیگری نیز می‌تواند با این مشکل مرتبط باشد، خصوصا زمانی که خارش و التهاب به‌صورت مزمن و طولانی‌مدت ادامه داشته باشد. به‌طورکلی در چنین مواردی بهتر است فرد برای درمان سریع‌تر به متخصص پا مراجعه کند تا پزشک پس از معاینات اولیه درمان‌های اصلی و اصولی را آغاز کند. همان‌طور پیش‌تر نیز اشاره کردیم، خارش کف پا می‌تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد که در ادامه این بخش مهم‌ترین آن‌ها را معرفی کرده‌ایم.

  1. کمبودهای تغذیه‌ای
  2. سرد بودن دمای محیط
  3. استفاده از پاک‌کننده‌های خشن پوست
  4. افزایش وزن
  5. بروز عفونت‌های قارچی خصوصاً در ورزشکاران
  6. اگزما
  7. بیماری پسوریازیس
  8. خواب بی‌کیفیت
  9. بروز بیماری‌های کبدی
  10. واکنش‌های آلرژیک
  11. عفونت کرم قلاب‌دار
  12. بیماری گال
  13. دیابت
  14. سوختگی پوست
  15. نیش حشرات
  16. بیماری کلیوی
  17. بیماری های مرتبط با غده تیروئید
  18. بارداری
  19. انسداد صفرا و اختلال در گردش خون
  20. سرطان در موارد نادر

انواع خارش کف پا

با توجه به اینکه خارش کف پا می‌تواند طیف وسیعی از بیماری‌های مرتبط با بدن را در بربگیرد، ازاین‌روی فرد باید در اولین فرصت به پزشک مرتبط با نوع بیماری خود مراجعه کند، چراکه نوع درمان وابسته به نوع و شدت بیماری متفاوت است، همچنین نوع خارش نیز می‌تواند به‌عنوان یکی از راه‌های شناخت سریع‌تر بیماری شناخته شود. با توجه به این موضوع، ادامه این بخش از مقاله را با هدف شناخت انواع خارش پا و کف آن ارائه کرده‌ایم.

انواع خارش کف پا

بروز عفونت قارچی

تینیا پدیس یا عفونت پای ورزشکاران یک بیماری بسیار شایع در بین ورزشکاران حرفه‌ای در حیطه فوتبال، والیبال و.... است که می‌تواند باعث ایجاد خشکی و خارش پا شود. به‌طورکلی در ورزش‌هایی که پای شخص دائماً در کفش است، شخص باید منتظر بروز این بیماری باشد، چراکه قرارگیری مداوم کفش در پا باعث می‌شود تا عرق در بین انگشتان پا ایجاد شود که عدم توجه به این موضوع می‌تواند زمینه بروز عفونت قارچی را در شخص پدید آورد.

ایجاد بثورات پوستی خارش‌دار، پوسته‌پوسته شدن پوست، قرمزی پوست، خارش شدید در بین انگشتان پا و... ازجمله علائم این بیماری هستند. همچنین که این بیماری مسری است و می‌تواند با حوله‌های آلوده، کفش‌های آلوده و... به شخص سالم نیز منتقل شود. البته این بیماری قابل‌درمان است و شخص می‌تواند برای درمان آن به پزشک متخصص پوست مراجعه کند.

بیماری‌های پوستی

بیماری‌های پوستی مانند اگزما نیز در شرایط خاص در فرد ایجاد می‌شود؛ مثلا اغلب در اشخاصی که جوراب و کفش تنگ پوشیده شده‌اند، مشاهده می‌شود. بیماری پسوریازیس هم که اغلب به دلایل وراثتی ایجاد می‌شود؛ در صورتی که فرد را درگیر کند ، احتمال آنکه در کف پا هم بروز کند وجود دارد؛ با این حال خوشبختانه در اغلب مواقع می‌توان بیماری را با کرم‌ها و داروهایی مدیریت کرد. همچنین اگزما نیز کاملاً قابل‌درمان است و بهترین پماد برای خارش کف پا در صورتی که اگزما یا پسوریازیس فرد را درگیر کرده باشد عبارت‌اند از:

  • پمادهای کورتیکواستروئیدی (استروئیدها): مثل هیدروکورتیزون، بتامتازون و فلوسینولید
  • کرم‌های غیر استروئیدی ضد التهاب: کرم‌های کلسینورین مهارگر مانند تاپیکاموس (Tacrolimus) و پیمیکرولیموس (Pimecrolimus)
  • پمادهای نرم‌کننده و مرطوب‌کننده: کرم‌های حاوی اوره، کرم‌های حاوی گلیسیرین، کرم‌های حاوی آلوئه‌ورا
  • پمادهای حاوی ویتامین D
  • پمادهای ضد خارش: پمادهای حاوی مواد ضدخارش مانند دیکلومتازول (Dichlorophen) یا پرومتازین (Promethazine)
  • پمادهای گیاهی: مثل پمادهای کالاندولا و آلوئه‌ورا

نیش حشرات

نیش حشرات یکی دیگر از انواع خارش پا محسوب می‌شود که می‌تواند به‌صورت مقطعی یا مزمن در شخص بروز کند. پشه، کک، ساس و... ازجمله حشرات فرصت‌طلبی هستند که علاقه زیادی دارند تا کف پا و یا مچ پا را نیش بزنند. نشستن در فضای باز در فصل بهار و تابستان، قرارگیری در محیط‌های مرطوب، پوشیدن لباس‌های گشاد و... می‌تواند شرایط را برای نیش‌زدن این حشرات فراهم کند.

آلرژی

یکی از انواع خارش پوست که متفاوت‌تر از سایر است، خارش پوست در هنگام ابتلا به آلرژی است. چراکه در آلرژی خارش پوست به‌صورت مزمن و طولانی‌مدت است و شخص در صورت ابتلا به آلرژی با خاراندن مداوم ناحیه آن را تحریک و آزرده می‌کند. به‌طورکلی استفاده از عطرهای خاص، مصرف مواد غذایی آلرژی‌زا، شستن لباس‌ها با شوینده‌های حساسیت‌زا و... می‌توانند با بروز آلرژی در افراد مرتبط باشند.

در کنار تمام موارد فوق در برخی موارد خارش کف پا و کبد می‌توانند با یکدیگر مرتبط باشند، خصوصاً زمانی که در کف پای شخص ترک‌های بزرگ و غیرقابل‌ترمیم مشاهده می‌شود که در چنین مواقعی احتمال بیماری کبد چرب در شخص وجود دارد و بیمار بهتر است برای درمان سریع‌تر به پزشک مراجعه کند.

البته در نظر داشته باشید که اگر خارش پا به دلیل مشکل اسکلتی مانند فشار به اعصاب یا مشکلات عصبی (مثل درگیری اعصاب پا) باشد، لازم است به دکتر ارتوپد مراجعه کنید، ولی این موارد کمتر شایع هستند.

علائم خارش کف پا

علائم خارش کف پا

به‌طورکلی خارش مهم‌ترین علامت در شناخت بسیاری از بیماری‌های مرتبط با کف پا شناخته می‌شود، اما با تمام این تفاسیر التهاب مداوم و خارش در ناحیه مربوطه می‌تواند زمینه بروز اختلالات دیگری را نیز در شخص پدید آورد که ازجمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. بروز تاول
  2. کهیر
  3. سرخی پوست
  4. ایجاد پلاک‌های خشک و فلس مانند
  5. تورم

عوارض خارش کف پا

متأسفانه علائم خارش پا در برخی مواقع می‌تواند بیانگر بیماری‌های جدی باشد و عدم توجه و پیگیری این موضوع می‌تواند زمینه بروز بسیاری از بیمارها نظیر بیماری‌های کلیوی، مشکلات تیروئیدی و... را برای شخص به‌صورت حاد پدید آورد. ازاین‌روی توصیه ما به افرادی که دارای خارش کف پا به‌صورت مزمن هستند، این است که به دنبال درمان‌های موقتی نباشند و در اولین فرصت برای درمان جدی اقدام کنند.

خارش کف پا در بارداری

خارش کف پا در بارداری از دیگر مواردی نادری است که می‌تواند در بانوان به دلیل تغییرات هورمونی و گوارشی رخ دهد. همچنین در برخی موارد فرد به علت ژنتیک و وراثت مادر ممکن است اختلال در کبد را تجربه کند که عدم کارکردن کبد در دوران بارداری احتمال تجمع صفرا در بدن مادر را افزایش می‌دهد که این موضوع می‌تواند زمینه بروز خارش شدید در دست‌وپا را در بیمار فراهم کند. نام این اختلال کلستاز است که عدم توجه به آن ممکن است برای جنین بسیار خطرناک باشد.

روش‌های تشخیص علل خارش کف پا

به‌طورکلی تراشیدن پوست به‌منظور نمونه‌برداری و آزمایش خون دو روش مهم برای تشخیص علل خارش کف پا شناخته می‌شود که پزشک می‌تواند پس از بررسی آن‌ها بیماری شخص را تشخیص دهد و در اولین فرصت برای بیماری درمان نهایی را پیشنهاد کند و مطابق با شرایط بیمار دستور بستری، درمان سرپایی، استفاده دارو خاص، جراحی و... را صادر کند.

تشخیص علل خارش کف پا

راه‌های درمان خارش کف پا

اگرچه راه‌های درمان خارش پا و کف آن متنوع است، اما به‌طورکلی آنچه می‌تواند به‌عنوان مؤثرترین روش درمان خارش پا و مچ پا شناخته شود، تشخیص علت خارش و نظر نهایی پزشک است. معمولاً پزشک پس از تشخیص نوع بیماری می‌تواند روش‌های درمانی زیر را به بیمار پیشنهاد دهد.

  1. استفاده از قرص‌های آنتی‌هیستامین مانند دیفن هیدرامین
  2. تجویز اسپری‌های ضد قارچ و کرم‌های دارویی
  3. مصرف داروهای ضدافسردگی
  4. تجویز هیدروکورتیزون و کرم‌های نرم‌کننده
  5. شناسایی عوامل آلرژی‌زا و منع مصرف آن‌ها
  6. استفاده از کمپرس آب سرد

پیشگیری از خارش کف پا

به‌طورکلی روش‌های مختلفی برای پیشگیری از خارش پا وجود دارد، اما آنچه نقش مؤثری را در نحوه پیشگیری از این عارضه ایفا می‌کند، شناخت علت خارش است. با توجه به اینکه ورزشکاران بیشتر مستعد ابتلا به خارش ناحیه کف پا هستند، پس بهتر است به‌منظور پیشگیری از این عارضه حتماً در بین بازی پاهای خود را از کفش بیرون بیاورند و آن را همواره خشک کنند.

همچنین استفاده از ضد قارچ‌ها، کرم‌های مرطوب‌کننده و... نیز می‌تواند امکان ابتلا به خارش پوست را به حداقل برساند. در انتها متذکر می‌شویم که بیماران مبتلا به دیابت نیز بهتر است به‌منظور تسکین خارش کف پا حتماً از باندهای استریل به‌منظور پوشش‌دهی زخم خود استفاده کنند و از راه‌رفتن روی محیط‌های آلوده و مرطوب جدا پرهیز کنند.

جمع‌بندی

با توجه به اینکه خارش پا ممکن است در هر ساعتی از روز رخ دهد، اتفاق‌افتادن این عارضه در شب متاسفانه کیفیت خواب شخص را کاهش می‌دهد، ازاین‌روی شناخت علت خارش کف پا در شب می‌تواند نقش مؤثری را در بهبود بیماری و افزایش کیفیت خواب داشته باشد.

به‌طورکلی خارش مزمن در شب زمانی رخ می‌دهد که در پای شخص عفونت قارچی مشاهده شود، همچنین گزش حشرات موذی نیز می‌تواند از دیگر دلایل خارش پا در شب باشد. در کنار تمام موارد فوق خشکی پوست پا، بارداری، بیماری‌های مرتبط با غدد و... از دیگر دلایل خارش پوست شناخته می‌شوند که شخص باید در اولین فرصت برای درمان آن اقدام کند. چراکه عدم توجه به این موضوع می‌تواند زمینه عود بیماری‌های مختلفی را برای شخص ایجاد کند.

از اینکه تا پایان یکی دیگر از مقالات سایت پزشک ارتوپد با ما همراه بودید، از شما بسیار سپاسگزاریم و امیدواریم این مقاله کوتاه توانسته باشد شناخت خوبی در مورد این اختلال به شما داده باشد. در انتها این بخش خواهشمندیم شما نیز تجربیات خود را درزمینهٔ درمان خانگی خارش کف پا با ما به اشتراک بگذارید.

همچنین بخوانید
آرتروسکوپی لگن چیست و چه عوارضی دارد؟ این روش درمانی کم‌تهاجمی درمان لگن به چه کسانی توصیه می‌شود؟ در این مطلب به مزایا، معایب و عوارض آرتروسکوپی لگن می‌پردازیم
اگر در زیر انگشت شست پا احساس درد می‌کنید، ممکن است به التهاب استخوان سزاموئید مبتلا باشید. در این مقاله علائم، علل و روش‌های درمان این مشکل را بررسی می‌کنیم.
التهاب لگن یا PID بیماری شایعی در زنان است که می‌تواند عوارض جدی به همراه داشته باشد. در این مقاله به بررسی علائم، تشخیص و روش‌های درمان عفونت لگن می‌پردازیم.
معاینه لگن یکی از مهم‌ترین معاینات برای تشخیص و درمان بیماری‌های زنان است. در این مطلب به مراحل، دلایل و اهمیت معاینه لگن پرداخته و به سوالات شما پاسخ می‌دهیم.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: