بیرون زدگی مهره گردن عارضهای است که در آن ممکن است دیسک ستون فقرات، بهدلیل شرایطی مانند افزایش وزن، بالا رفتن سن، بیتحرک بودن و موارد دیگر آسیب دیده و ضعیف شود. این عارضه باعث ایجاد درد در نواحیشانه، گردن، کمر و بازو و در نهایت برآمدگی دیسک گردن میشود. انجام حرکات کششی، استفاده از داروهایی مسکن و در نهایت عمل جراحی مواردی هستند که به درمان دیسک گردن کمک میکنند. در این مقاله قصد داریم به بررسی این عارضه بپردازیم و علائم و روشهای درمان آن را به طور کامل توضیح دهیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
دیسک گردن چیست؟
بین هرکدام از مهرههای ستون فقرات، یک دیسک بالشتکی بین مهرهای قرار دارد تا از تماس و مالش استخوانها روی هم جلوگیری کند. این دیسک متشکل از یک حلقه و هسته پر از ژل است که در صورت بیرونریختن ژل از دیسک، عارضه دیسک گردن که همراه با درد است، رخ میدهد و شما دیگر همانند قبل قادر به حرکتدادن و چرخش گردن نیستید. این بیماری ممکن است بهدلیل استرس، ضربه، افزایش سن، خستگی زیاد، الگوی نامناسب نشستن، ایستادن و... ایجاد شود.
علت برآمدگی دیسک گردن چیست؟
وظیفه ستون فقرات در بدن ایجاد استحکام است. در واقع میتوان گفت بدن بهدلیل وجود ستون فقرات، محکم و استوار است. با قرارگرفتن انسان در شرایط مختلف ممکن است مادهای ژلهای شکل که درون دیسکها قرار دارد، از جای خود خارج شده و برآمده شود. در اصلاح به این عارضه، برآمدگی دیسک گردن گفته میشود.
پیشنهاد میشود در صورت بروز درد در کوتاه ترین زمان ممکن با توجه به تجویز متخصص دیسک گردن به فیزیوتراپی گردن مراجعه کنید.
علائم بیرون زدگی دیسک گردن
دیسک گردن ممکن است بر اثر آسیب یا خودبهخود به وجود آید. برخی افراد بهصورت ژنتیکی مستعد این بیماری هستند و برخی دیگر با قرارگرفتن در شرایط محیطی مختلف مانند بلند کردن و جابجا کردن اجسام سنگین به این عارضه مبتلا شوند. یکی از علائم ابتلا به دیسک گردن، سرگیجه است.
در واقع با فرسوده شدن دیسک و مهره گردن و به وجود آمدن آرتروز، ممکن است فرد مبتلا دچار سرگیجه شود. معمولاً در افرادی که دچار بیرون زدگی مهره اول، دوم و سوم شدهاند، علاوه بر سرگیجه، سردرد نیز مشاهده میشود. در برآمدگیهای مزمن که معمولاً باعث نابودی دیسک کمر میشود، علائمی چون دوبینی و تاری دید نیز اتفاق میافتد. از دیگر علائم بیرون زدگی دیسک کمر میتوان به چشم درد، راهرفتن ناهماهنگ و از دست دادن تعادل، سوزن سوزن شدن پاها، درد در ناحیه ساعد و بازو و درد در دست راست اشاره کرد.
عوارض بیرون زدگی دیسک گردن
یکی از آسیبهای بسیار درناک که ممکن است در ستون فقرات به وجود آید، برآمدگی یا بیرونزدگی دیسک گردن است. این عارضه بیشتر به سراغ افرادی میرود که بهدلیل داشتن مشاغلی خاص، سر و بدن آنها در وضعیت نامناسبی قرار میگیرد. اکر این بیماری شدت داشته باشد، خطرات برآمدگی دیسک گردن بالا میرود و با تأثیر گذاشتن بر رشتههای عصبی، ممکن است به فلج شدن فرد بیمار منجر شود. به همین دلیل اگر بهصورت ناگهانی دچار درد در ناحیه گردن شدید بهتر است به بهترین پزشک متخصص مراجعه کنید تا بتواند با تشخیص به موقع و کنترل بیماری، آن را درمان کند.
تشخیص بیرون زدگی دیسک گردن
تشخیص بیرونزدگی دیسک گردن معمولاً در سه مرحله انجام میشود. در مرحله اول، سابقه پزشکی فرد توسط پزشک چک میشود و تمام علائم آن مورد بررسی قرار میگیرد. در مرحله دوم، پزشک گردن بیمار را معاینه میکند تا هر گونه برآمدگی در این ناحیه و واکنش عصبی دست و پا را بررسی کند. در مرحله سوم، پزشک ممکن است برای کسب اطلاعات بیشتر درباره میزان این بیماری و چگونگی وقوع آن، اقدام به تصویر برداری کند. عکس بیرون زدگی دیسک گردن، معمولاً توسط دستگاه سی تی اسکن یا ام آر آی گرفته میشود.
پیشگیری از فتق دیسک گردن
بالا رفتن سن، امری غیر قابل کنترل است؛ اما برای پیشگیری از فتق دیسک گردن، میتوان سبک زندگی را تغییر داد. برای این منظور از برداشتن اجسام سنگین و تکان دادن آنها خودداری کنید و در هنگام راه رفتن، نشستن و خوابیدن به عضلات گردن خود و ستون فقرات فشار وارد نکنید. عادتهای نادرست مانند سیگار کشیدن را ترک کنید. برای جلوگیری از برآمدگی دیسک گردن، ورزش کردن را در برنامه روزانه خود قرار دهید تا دچار افزایش وزن نشوید.
درمان بیرون زدگی مهره گردن
بسته به میزان پیشرفت بیماری، درمان برآمدگی دیسک گردن روشهای مختلفی دارد که توسط پزشک تجویز میشوند. برخی از این روشها بهصورت دارو درمانی، کمپرس سرد و گرم، مصرف داروهای ضد التهابی، تزریق استروئید و فیزیوتراپی هستند و در موارد حاد که هیچ کدام از این روشها نتیجه نداشتند، جراحی صورت میگیرد. در افراد مبتلا به این عارضه، با توجه به پیشرفت بیماری، طبق تشخیص پزشک بهترین روش ممکن برای بیمار در نظر گرفته میشود.
جراحی
جراحی برآمدگی دیسک گردن بهدلیل خطرات بالایی که دارد، آخرین گزینه پزشکان محسوب میشود. در بیماران مبتلا به این عارضه، اگر درد در ناحیه بازو، گردن، شانه و قسمتهای دیگر تا 8 هفته ادامه پیدا کند، ممکن است پزشک عمل جراحی را تجویز کند؛ اما اگر هیچ کدام از این موارد شدید نباشند، انجام عمل جراحی ضرورتی ندارد. معمولاً عملهایی که برای درمان برآمدگی مهره پشت گردن انجام میشود، شامل جراحی دیسککتومی، کورپکتومی گردن، لامینوپلاستی و غیره هستند.
درمان بدون جراحی
تا ۸۰ درصد خطرات ناشی از بیرون زدگی دیسک گردن را میتوان با روشهای غیر جراحی درمان کرد. بسیاری از بیماران مبتلا به این عارضه با روشهایی دارویی و غیردارویی مانند فیزیوتراپی، استفاده از گردنبند طبی، طب سوزنی، اوزون تراپی، مگنت تراپی، ورزش، تزریق کورتیزون و اپیدورال، استفاده از شلکنندههای عضلانی و غیره قابل درمان هستند.
عوامل خطر بیرون زدگی دیسک گردن
یکی از اصلیترین مواردی که باعث درد در بازو، شانه و پارگی دیسک گردن میشود، برآمدگی دیسک گردن است. این درد ممکن است به دیگر نقاط بدن نیز انتقال یابد و باعث احساس مورمورشدن در انگشتان دست و پا شود. در چنین وضعیتی، راه رفتن و حرکت کردن برای فرد بیمار بسیار دردناک میشود و اگر به موقع درمان نشود، باعث از کارأفتادگی و فلج شدن شخص خواهد شد. علائم این بیماری شباهت بسیار زیادی به سندروم تونل کارپال دارد.
آیا بیرون زدگی دیسک گردن قابل درمان است؟
بیرون زدگی دیسک گردن 4 و 5 در ستون فقرات، عارضهای است که بر رشتههای عصبی بازوها، شانه، چشم، دست، گردن و قسمتهای دیگر تأثیر میگذارد. علائم این بیماری در افراد مختلف متفاوت است. فتق دیسک گردن قابل درمان است و پزشک متخصص بسته به میزان پیشرفت بیماری میتواند برای بیمار از درمانهای دارویی و غیر دارویی استفاده کند. در مواردی که علائم دیسک گردن شدید شده باشد و درمانهایی دارویی و غیر دارویی نتیجه بخش نباشند، از عمل جراحی استفاده میشود.
ورزش برای بیرون زدگی مهره گردن
بیماران مبتلا به برآمدگی دیسک گردن میتوانند با انجام ورزشها و تمرینات خاص که باعث تقویت و درگیری عضلات بدن به خصوص در قسمت هایشانهها، کمر، بازو و دیگر عضلات مرکزی میشوند، به کنترل و درمان این بیماری کمک کنند. انجام ورزشهای هوازی نیز، بسیار مفید و سودمند است؛ زیرا این ورزشها با بهبود بخشیدن به سیستم قلبی عروقی، به سلامت بافتهای بدن کمک میکنند.
ورزش های ممنوعه برای بیرون زدگی دیسک گردن
ورزش بیرون زدگی دیسک گردن اگر بهصورت هوازی و سبک باشد، برای درمان این بیماری مفید است. ولی باید از انجام ورزشهای سنگین که باعث آسیب به فتق گردن میشوند، اجتناب کنید. از انجام ورزشهای ممنوعه مانند دراز و نشست، دوچرخه سواری، اسکات، پرس پا، تمرینات جنبشی و پرشی و هر تمرین دیگری که باعث ایجاد فشار به ستون فقرات و درد در ناحیه گردن میشوند، خودداری کنید.
چه موقع و به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
در افراد مبتلا به برآمدگی دیسک گردن بهدلیل پاره شدن رباطهای دیسک، دردی شدیدی در ناحیه گردن ایجاد میشود که این درد ناشی از تنگی کانال نخاع و انحطاط دیسک گردن است. اگر فتق دیسک گردن به موقع درمان نشود، باعث میشود که فرد در راه رفتن دچار مشکل است و اگر بیماری پیشرفت داشته باشد و درمان نشود، باعث بیاختیاری ادرار و مدفوع و همچنین فلج شدن خواهد شد. به همین دلیل تشخیص و درمان به موقع این عارضه از اهمیت خاصی برخوردار است.
در صورت مشاهده علائم برآمدگی دیسک گردن، فوراً به یک پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا وضعیت شما را مورد بررسی قرار دهد و بهترین روش درمان را با توجه به پیشرفت بیماری برای شما تجویز کند. در صورت عدم بهبودی با روشهای غیر دارویی، ممکن است روشهای داروهای مانند تزریق داروهایی که ضد درد هستند، تجویز شود. عمل جراحی معمولاً زمانی تجویز میشود که تمام روشهای درمانی گفته شده تأثیری نداشته باشند یا فرد دیر به پزشک مراجعه کرده باشد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید