آرتروز یا استئوآرتریت (Osteoarthritis) یک بیماری دژنراتیو مفصلی است که افرادی زیادی را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری در اثر فرسودگی غضروف ایجاد میشود. غضروف بافت صاف و الاستیکی است که از مفاصل محافظت میکند و روانکاری لازم برای عملکرد طبیعی مفصل را فراهم خواهد کرد. آرتروز میتواند مفاصل مختلف بدن مانند دستها، زانو و ستون فقرات را تحت تاثیر قرار دهد. آرتروز کمر و ستون فقرات به طور خاص بر مفصل بین مهرهای پشتی یا فاست، غضروف بین استخوانهای تشکیلدهنده ستون فقرات و رباطهای ستون فقرات تاثیر میگذارد.
با افزایش سن، غضروفی که مفاصل فاست را پوشانده است بهآرامی از بین میرود. دیسکهای بیشتر از آب ساخته شدهاند که بالارفتن سن کم آب میشوند. این مشکل میتواند منجر به باریک شدن دیسکها شود و در نتیجه فشار بیشتری بر مفاصل فاست به وجود آید. اگر شما دچار آرتروز کمر هستید تا آخر این مقاله همراه ما باشید؛ چراکه در ادامه بهصورت کامل به بررسی این مشکل پرداختهایم.
علل آرتروز ستون فقرات
آرتروز ستون فقرات ناشی از فرسودگی آهسته غضروف اطراف مفاصل در قسمت تحتانی کمر است. علت دقیق این شرایط ناشناخته است؛ اما برخی افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. از جمله این افراد میتوان به کسانی اشاره کرد که به ستون فقرات آنها ضربهای وارد شده است.
تجربه آسیب در سنین پایینتر میتواند باعث ازبینرفتن سریعتر غضروف شود. همچنین چاقی میتواند در آرتروز کمر و ستون فقرات نقش داشته باشد؛ زیرا وزن اضافی بدن، فشار بیشتری را بر مفاصل ستون فقرات وارد میکند. البته چندین عامل خطر برای این مشکل وجود دارد که در بخشهای بعدی به آنها میپردازیم.
علائم آرتروز ستون فقرات
آرتروز کمر و ستون فقرات علائم مختلفی ایجاد میکند. شایعترین آن کمردرد است. معمولا درد در قسمت پایین کمر شروع میشود. در مراحل اولیه بیماری، به احتمال زیاد فقط صبحها به دلیل عدم تحرک در طول شب درد داشته باشید. ازآنجاییکه این یک بیماری پیشرونده است، علائم آن باگذشت زمان بدتر میشوند. سایر علائم این مشکل عبارتاند از:
- حساسیت مفاصل
- سفتی مفصل
- محدودیت حرکتی
- ضعف یا بیحسی در پاها یا بازوها، حالت گزگز شدن در پاها
در بیشتر موارد کمردرد ناشی از آرتروز ستون فقرات در زمان نشستن یا ایستادن بدتر میشود. معمولا این درد در زمان درازکشیدن بهبود مییابد. البته برخی از افرادی که آرتروز کمر دارند، هیچ علامتی ندارند.
علت دیسک کمر
یکی مشکلات شایع ستون فقرات، دیسک کمر یا فتق دیسک است. فتق دیسک اغلب در نتیجه ساییدگی و پارگی تدریجی مرتبط با افزایش سن به نام دژنراسیون دیسک اتفاق میافتد. با بالارفتن سن، دیسکها انعطافپذیری کمتری دارند؛ در نتیجه بیشتر از قبل در برابر پارگی یا پیچش مستعد خواهند بود.
بیشتر مردم نمیتوانند علت فتق دیسک خود را تشخیص دهند. در برخی موارد استفاده از عضلات پشت به جای عضلات ساق و ران برای بلند کردن اجسام سنگین میتواند باعث دیسک کمر شود. پیچخوردن و چرخش در حین بلندکردن هم میتواند باعث فتق دیسک شود. بهندرت، یک اتفاق مانند زمینخوردن یا ضربه به پشت علت این مشکل خواهد بود.
علائم دیسک کمر
اکثرا دیسک کمر در قسمت پایین کمر اتفاق میافتد؛ اگرچه ممکن است این مشکل در گردن هم رخ دهد. علائم این دیسک کمر به محل قرارگیری دیسک و میزان فشار آن به عصب بستگی دارد. فتق دیسک اغلب یک طرف بدن را تحت تاثیر قرار میدهد. علائم این مشکل میتواند موارد زیر باشد:
- درد بازو یا پا: اگر دیسک کمر در قسمت پایین کمر باشد، معمولا در ناحیه کمر، باسن، ران و ساق پا احساس درد میکنید. البته ممکن است در بخشی از پای خود هم درد داشته باشید
- بیحسی یا گزگز شدن: افرادی که دچار فتق دیسک هستند، اغلب در قسمتی از بدن که توسط اعصاب آسیبدیده پشتیبانی میشود، احساس بیحسی یا گزگز شدن دارند
- احساس ضعف: ماهیچههایی که توسط اعصاب آسیبدیده پشتیبانی میشوند، تمایل به ضعیفشدن دارند. این شرایط میتواند باعث زمینخوردن فرد شود یا بر توانایی بیمار در بلندکردن یا نگه داشتن وسایل تاثیر بگذارد
عوامل خطر در دیسک کمر و آرتروز ستون فقرات
دانشمندان علت دقیق آرتروز ستون فقرات را نمیدانند. اما عوامل متعددی ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را در افراد افزایش دهد. این عوامل شامل موارد زیر هستند:
- سن: خطر آرتروز ستون فقرات با افزایش سن افزایش مییابد. این مشکل ممکن است به دلیل تغییرات بدنی که اغلب با افزایش سن مرتبط است، رخ دهد
- آسیب: آسیب یا ضربه مکرر به کمر به دلیل ورزش، تصادف یا فعالیتهای مرتبط با کار میتواند بر عملکرد و ساختار ستون فقرات تاثیر بگذارد و منجر به آرتروز کمر شود
- جنسیت: استئوآرتریت در زنان بیشتر از مردان است
- ژنتیک و عوامل ارثی: برخی از افراد مبتلا به آرتروز دارای اعضای خانواده با همین بیماری هستند
- چاقی: وزن اضافی بدن میتواند به پشت و ستون فقرات فشار وارد کند و خطر آسیب را افزایش دهد
- استرس روی مفاصل: درگیرشدن در فعالیتهایی که شامل کشش مکرر، خمشدن و پیچش است، میتواند مفاصل فاست را تحت فشار قرار دهد
افراد در معرض خطر آرتروز ستون فقرات
به طور کلی آرتروز کمر و ستون فقرات با افزایش سن اتفاق میافتد. افراد جوان ممکن است به یکی از دلایل مختلف به این مشکل مبتلا شوند:
- آسیب یا ضربه به مفصل
- یک نقص ژنتیکی مربوط به غضروف
برای افراد کمتر از 45 سال، آرتروز بیشتر در بین مردان شایع است. اما پس از این سن، آرتروز در بین زنان شایعتر خواهد بود. استئوآرتریت بیشتر در میان افرادی که اضافهوزن دارند رخ میدهد. همچنین در افرادی که شغلی دارند یا ورزشی انجام میدهند که بهصورت پیوسته روی مفاصل خاص فشار ایجاد میکند، بیشتر اتفاق میافتد.
تشخیص دیسک کمر و آرتروز ستون فقرات توسط پزشک متخصص
قبل از تشخیص دیسک کمر و آرتروز ستون فقرات، پزشک احتمالا در مورد سابقه خانوادگی بیماری از فرد سوال بپرسد. در ادامه یک معاینه فیزیکی برای بررسی حساسیت، دامنه حرکتی محدود و ورم در پشت انجام میدهند. شما باید در مورد علائم دیگری مانند بیحسی یا ضعف که ممکن است داشته باشید، با پزشک خودتان مشورت کنید.
معمولا آزمایشهای تصویربرداری برای تشخیص آرتروز ستون فقرات استفاده میشود. این آزمایشها میتوانند آسیبهای استخوانی، خارهای استخوانی و ازبینرفتن غضروف مفاصل را بررسی کنند. پزشک ممکن است عکسبرداری با اشعه ایکس یا MRI را تجویز کند که تصویری دقیق از ستون فقرات داشته باشد.
ازآنجاییکه آرتروز کمر علائمی مشابه سایر بیماریها دارد، پزشک احتمالا برای رد سایر بیماریها از بیمار آزمایش خون بگیرد. برخی از پزشکان تجزیهوتحلیل مایع مفصلی را تجویز میکنند. در این روش، پزشک یک سوزن را در مفصل آسیب دیده وارد میکند تا نمونه مایع را جمعآوری کند. این آزمایش میتواند تعیین کند که آیا علائم ناشی از آرتروز، نقرس یا عفونت است.
روش های درمان آرتروز ستون فقرات
هیچ درمانی برای آرتروز کمر و ستون فقرات وجود ندارد. در بیشتر موارد هدف از درمان، تسکین علائم و همچنین بهبود تحرک و جلوگیری از آسیب بیشتر به مفاصل ستون فقرات است. گزینههای درمانی برای آرتروز کمر شامل خودمراقبتی، دارودرمانی، فیزیوتراپی و در برخی موارد جراحی است. یک فرد ممکن است بتواند علائم آرتروز ستون فقرات خود را با کارهای زیر کاهش دهد:
- رسیدن یا حفظ وزن متوسط
- تحرک ماندن با ورزشهایی مانند یوگا و تای چی
- طب سوزنی
- ماساژدرمانی
- استفاده از وسایل کمکی مانند بریس و عصا
- انجام تمریناتی برای تقویت بدن
پزشکان ممکن است داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، استامینوفن و تزریق استروئید اپیدورال را برای درمان آرتروز ستون فقرات تجویز کنند. فیزیوتراپی میتواند به فرد مبتلا به آرتروز کمر ستون فقرات کمک کند تا با بهبود دامنه حرکتی و جلوگیری از آسیب بیشتر، وضعیت را مدیریت کند. یک فیزیوتراپیست میتواند در موارد زیر به یک فرد مبتلا به آرتروز کمک کند:
- تمریناتی برای تقویت عضلات ستون فقرات، شکم و لگن پیشنهاد دهد
- آموزش تمرینات کشش ستون فقرات، بازوها یا پاها که ممکن است به کاهش پیشرفت بیماری کمک کند
- روشهایی برای انجام کارهای روزانه، مانند بلندشدن از رختخواب یا وان حمام و کاهش خطر افتادن پیشنهاد دهد
- به فرد در بهبود سطح فعالیت خود در صورت داشتن وزن اضافی کمک کند
اگر درمانهای غیرجراحی اثری نداشته باشند، پزشکان ممکن است جراحی فیوژن ستون فقرات را برای کاهش علائم شدید یا بدتر توصیه کنند. معمولا این جراحی شامل استفاده از پیچها و میلههای کوچک برای تثبیت ستون فقرات و حذف حرکت بین مهرهها است. همچنین جراح ممکن است قطعات کوچکی از استخوان به نام گرافت را بین مهرهها قرار دهد تا آنها را در کنار هم نگه دارد. در اکثر موارد پیوندهای استخوان از بدن خود فرد گرفته میشود، اما پزشکان ممکن است گاهی از جایگزینهای پیوند مصنوعی یا پیوند اعضا استفاده کنند.
درمان آرتروز کمر و دیسک کمر در کلینیک ارتوپدی پزشک اول
کلینیک ارتوپدی پزشک ارتوپد مراکز پزشکی است که در آن به تشخیص، درمان و مراقبت از مشکلات و آسیبهای مربوط به سیستم اسکلتی انسان مانند مفاصل، استخوانها، عضلات و رباطها میپردازند. این کلینیک تخصصی در زمینههای مختلف درمانی تحتنظر پزشکان متخصص فعالیت میکند. اگر شما به دنبال درمان آرتروز کمر و دیسک کمر خودتان هستید، کلینیک ارتوپدی پزشک اول به شما پیشنهاد میشود. این کلینیک بهعنوان اولین مرکز درمان بدون هیچگونه جراحی در این معرفی میشود. در کلینیک پزشک اول کلیه مشکلات ستون فقرات بررسی و در نهایت درمان میشود. کافی است از طریق پلهای ارتباطی درج شده در سایت، با مشاوران ما تماس بگیرید تا در مورد مشکل شما یا رزرو وقت مراجعه به کلینیک، شما را راهنمایی کنند.
جمعبندی
آرتروز کمر و ستون فقرات یک بیماری دژنراتیو مفاصل ستون فقرات است که منجر به سفتی، درد و کاهش دامنه حرکتی میشود. عوامل زیادی از جمله سن، سابقه خانوادگی و فشار تجمعی روی مفاصل میتوانند باعث ایجاد این بیماری شوند یا در آن نقش داشته باشند. گزینههای درمانی به شدت بیماری بستگی دارد، اما شامل خودمراقبتی، دارودرمانی، فیزیوتراپی و جراحی است. برای اینکه بتوانید بهترین درمان را داشته باشید و مشکل شما برای همیشه برطرف شود، کلینیک ارتوپدی پزشک اول پیشنهاد میشود. شما در این مرکز میتوانید کلیه خدمات مربوط به آسیبهای ستون فقرات را دریافت کنید.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید