یکی از شایعترین مشکلاتی که در سیستم اسکلتی بدن انسان بهوجود میآید، درد زانو است. دردی که ممکن است به خاطر آسیبدیدگی زانو یا هر علت دیگری شروع شود و فرد را درگیر کند. میزان و شدت درد در افراد مختلف، متفاوت است. برخی از افراد ممکن است که از داشتن چنین مشکلی احساس ناراحتی کنند در صورتی که برای برخی دیگر چنان عذابآور است که حتی انجام کارهای روزانه و راهرفتن معمولی نیز برایشان دشوار میشود.
مواردی چون وضعیت جسمی فرد، نوع شغل، سن، منطقه آسیبدیده در زانو، میزان آسیبدیدگی و... میتواند بر شدت درد و میزان ناراحتی افراد تأثیرگذار باشد. برای درمان این درد، میتوانید به متخصص و دکتر زانو مراجعه کنید.
زانو درد چیست؟
زانو یکی از آسیبپذیرترین مفاصل بدن است و هنگام دویدن، بلندکردن اجسام، راهرفتن، ورزشکردن و ... متحمل فشارهای زیادی در طول روز میشود. زانو از قسمتهای زیر تشکیل میشود:
- تیبیا (درشت نی)؛
- استخوان ران؛
- کشک (کاسه زانو)
- رباطها و تاندونها؛
- منیسک.
انتهای استخوانهایی که به مفصل زانو منتهی میشوند، پوشیده از غضروف هستند تا مانع سایش آنها شوند. استخوانهای زانو بهوسیله ماهیچهها، رباطها و تاندونها به یکدیگر متصل میشوند. تاندونها تارهای محکمی هستند که باعث اتصال ماهیچه به استخوان میشوند و رباطها نوارهای الاستیکی هستند که استخوان را به استخوان متصل میکنند. آسیب به هریک از قسمتها باعث ایجاد درد در ناحیه زانو میشود. اگر به دنبال دکتر زانو در تهران هستید ما به شما کلینیک ارتوپدی پزشک اول را پیشنهاد میکنیم.
عوامل ایجاد درد در زانو
بسیاری از دردهای زانو در نتیجه بالارفتن سن و ایجاد ساییدگی و فشار مداوم به مفصل زانو (آرتروز) به وجود میآیند. اصلیترین علت زانو درد شامل یکی از موارد زیر است:
- صدمه، فشار و آسیب به زانو
واردآمدن نیروی زیادی که ناشی از تصادفات رانندگی یا سقوط است میتواند به آسیب و صدمه به زانو و استخوانهای آن منجر شود. نتیجه این آسیب، بروز دردهای شدید در زانو است. اگر مبتلا به پوکیاستخوان هستید، ممکن است با نیروها و فشارهایی بهمراتب کمتر دچار شکستگی و آسیب به این مفصل حیاتی شوید.
- آرتروز زانو
استئوآرتریتها شایعترین نوع آرتریت هستند. این عارضه در اثر ازبینرفتن تدریجی غضروف در مفصل زانو ایجاد میشود. بیشتر افراد مسن و میانسال با این بیماری دستوپنجه نرم میکنند. استئوآرتریتها در اثر وزن بالا یا واردشدن نیروی مداوم به زانو ایجاد میشوند. آرتریت روماتوئید از انواع دیگر آرتروز و ناشی از التهاب مفصل است. آرتریت روماتوئید برخلاف استئوآرتریتها در سنین پایینتری بروز میکنند.
- آسیبدیدگی رباط زانو
زانو دارای 4 رباط اصلی است. هریک از این چهار رباط میتوانند در اثر ضربه یا ورزشهای سنگین و حرفهای آسیب ببینند و پاره شوند. باتوجهبه میزان و شدت آسیب، جراحی، انجام حرکتهای ورزشی مخصوص و استفاده از بریسها میتوانند یکی از روشهای درمان باشند.
- صدمه به منیسک زانو
منیسک، صفحه غضروفی است که بین استخوان ساق و ران، در مفصل زانو قرار دارد. ضربه به زانو میتواند باعث پارگی این دیسکهای غضروفی شود. اگر منیسکتان پاره شود، جراحی یکی از اصلیترین روشهای درمان است.
- در رفتن کشکک زانو
اگر کشکک زانو از شیارهای عمودی موجود در استخوان ران و ساق پا (شیار تروکلر) خارج شود به آن دررفتگی کشکک زانو میگویند. این اتفاق در اثر ضربه، یا چرخش ناگهانی پا اتفاق میافتد. این مشکل را باتوجهبه شدت و نوع آن میتوان با کمک روشهای جراحی یا غیرجراحی درمان کرد.
- منحرف شدن استخوان زانو
چرخش زانو به سمت داخل یا خارج را انحراف زانو میگویند. شکستگی استخوان زانو و پا، راشیتیسم و تومورهای استخوانی از جمله دلایل انحراف زانو هستند. این عارضه را میتوان با انجام حرکات اصلاحی، زانوبندهای مخصوص و فیزیوتراپی اصلاح کرد.
- زانو درد عصبی
دردهای عصبی زانو اغلب از ستون فقرات کمری، لگن و اعصاب زانو ناشی میشود. تحریک عصب حین انجام جراحی و ایجاد برش و آرتریتها از دیگر عوامل ایجاد زانو دردهای عصبی است. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت به زانو یکی از روشهای درمان این عارضه است.
اگر برای درمان انواع زانو درد به دنبال فوق تخصص زانو در تهران هستید، کلینیک ارتوپدی پزشک اول یکی از بهترین انتخابها است؛ پزشکان و متخصصان این مجموعه، پس از بررسی شرایط بیمار، بهترین روش درمانی را پیشنهاد و اجرا میکنند.
مشاهده خدمات کلینیک ارتوپدی پزشک اول: متدهای افزایش و رشد قد
انواع روش های تشخیص زانو درد در کلینیک ارتوپدی پزشک اول
اولین گام متخصص زانو برای تشخیص علت زانو درد، معاینه فیزیکی و گرفتن شرححال دقیق از بیمار است؛ اما برای تشخیص دقیقتر اغلب یک یا تعدادی از روشهای زیر تجویز میشود:
- اشعه ایکس
اولین عکسی که جراح زانو تجویز میکند، اغلب تصویربرداری اشعه ایکس است. از این روش میتوان برای تشخیص شکستگی استخوان و دژنراتیو مفصل استفاده کرد.
- سیتیاسکن
در سیتیاسکن از اشعه ایکس استفاده میشود. طی این روش تشخیصی، عکسهای متعددی از زوایای مختلف بدن گرفته میشود. سپس با ترکیب این عکسها توسط رایانههای مخصوصی، میتوان تصویر بهتر و دقیقتری از بدن به دست آورد. CT اسکن برای تشخیص مشکلات استخوانی و شکستگیهای ظریف بسیار مفید و یکی از بهترین روش های تشخیص دردهای زانو است.
- سونوگرافی
در سونوگرافی از امواج رادیویی برای بررسی بافتهای نرم اطراف زانو استفاده میشود. ممکن است پزشک حین سونوگرافی زانوی شما را حرکت دهد تا مشکلات زانو را دقیقتر بررسی کند.
- ام آر آی یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی
در MRI از امواج رادیویی و یک آهنربای بسیار قدرتمند برای ایجاد تصویر سهبعدی از زانویتان استفاده میشود. این روش برای بررسی بافتهای نرمی مثل ماهیچهها، تاندونها، غضروفها و رباطها بسیار مهم است.
- تست های آزمایشگاهی
اگر دکتر زانو به وجود التهاب و عفونت در زانویتان مشکوک شود، ممکن است آزمایش خون و آرتروسنتز را تجویز کند. در آرتروسنتز مقدار کمی از مایع داخل مفصل برای بررسی به آزمایشگاه ارسال میشود.
مشاهده خدمات و هزینه طب سوزنی در کلینیک ارتوپدی پزشک اول
انواع روش های درمان زانو درد در کلینیک ارتوپدی پزشک اول
باتوجهبه علت زانو درد، درمانهای مختلفی توسط فوق تخصص زانو تجویز میشود. بهطورکلی درمان زانو درد توسط روشهای جراحی و غیرجراحی انجام میشود که در ادامه توضیحاتی درباره هریک ارائه خواهیم داد:
روش های غیر جراحی
درمانهای دارویی و انجام حرکات اصلاحی برای تقویت عضلات زانو از جمله روشهای درمان زانو درد بدون جراحی هستند. تزریق دارو یا سایر مواد به مفصل یکی از درمانهای موثر است. انواع موادی که به مفصل زانو تزریق میشود شامل موارد زیر هستند:
- تزریق ژل حاوی اسید هیالورونیک
اسید هیالورونیک مایع غلیظی مشابه مایع مفصلی است. تزریق این ماده به مفصل زانو باعث بهبود حرکت و کاهش درد میشود.
- تزریق کرورتیکواستروئیدها
تزریق کورتیکواستروئیدها به مفصل زانو در کاهش علائم آرتریت و تسکین درد آن موثر است. درمان با کروتیکواستروئیدها ممکن است، چندین ماه طول بکشد.
- تزریق پلاسمای غنی از پلاکت PRP
PRP حاوی فاکتورهای رشد مختلفی است. این ماده باعث کاهش التهاب و بهبود مشکلات زانو میشود.
درمان درد زانو به کمک جراحی زانو
همانطور که در ابتدا هم اشاره کردیم، زانو درد یکی از رایجترین مشکلاتی است که در اثر آسیبدیدگی غضروفهای زانو، رباطها یا هر کدام از ساختارهای استخوانی شکل، بهوجود میآید. در صورتی که بیمار با درمانهای ساده و غیر تهاجمی درمان نشود، فوق تخصص زانو، عمل جراحی را پیشنهاد میدهد. انواع عملهای زانو درد شامل جراحیهای زیر است که بسته به شدت عارضه، یکی از این روشها توسط دکتر زانو انتخاب میشود. در ادامه این روشهای جراحی را به طور مختصر توضیح خواهیم
- آرتروپلاستی
- تعویض کامل مفصل زانو
- آرتروسکوپی
- استئوتومی
- جراحی آرتروپلاستی یا حداقل تهاجم زانو
یکی از شایعترین جراحیهای ارتوپدی، جراحی آرتروپلاستی یا حداقل تهاجم زانوست که با برداشتن زانوی آسیبدیده و جایگزین کردن مفصل مصنوعی به جای آن با هدف بهبود دامنه حرکتی، تسکین درد و توانایی فرد برای انجام حرکات روزانه انجام میگیرد. تفاوت جراحی آرتروپلاستی با روشهای قدیمی، در چگونگی انجام آن است.
در روشهای قدیمی برای انجام جراحی، در مرکز زانو برشی طولانی و عمودی ایجاد میشود؛ اما در روش آرتروپلاستی، در ناحیه مورد نظر یک برش کوچک ایجاد میشود، از این رو فرد التهاب و درد کمتری را تجربه خواهد کرد. فوق تخصص جراحی زانو از این روش برای درمان مشکلاتی چون روماتیسم مفصلی، شکستگی زانو، عفونت مفصل زانو، ساییدگی زانو و آرتروز استفاده میکند.
- جراحی تعویض کامل زانو
در این روش، غضروف و مفصل زانو با مفصلهای فلزی یا پلیمری تعویض میشود. فرایند بهبودی پس از جراحی طولانی است؛ بنابراین باید کمی صبور باشید.
- جراحی به روش استئوتومی
استئوتومی به معنی برشزدن قسمتی از استخوان است. در جراحی استئوتومی، فوق تخصص جراحی زانو استخوان فرد بیمار را طی عمل جراحی، به شکل کنترل شده برش میدهد. در این عمل جراحی، زاویه استخوان فرد تغییر پیدا میکند که این امر بر عملکرد مفاصل زانو، تأثیر خواهد گذاشت.
-
جراحی آرتروسکوپی
نوع دیگری از جراحیهای مربوط به زانو که معمولاً دکتر متخصص از آن برای درمان مشکلات مربوط به مفاصل زانو استفاده میکند، جراحی آرتروسکوپی است. آرتروسکوپی برگرفته از دو کلمه آرترو به معنی مفصل و اسکوبی به معنی دیدن است. در این جراحی، فوق تخصص زانو با ایجاد یک برش کوچک روی زانو، دوربینی به نام آرتروسکوب را وارد آن میکند. پزشک با توجه به دوربین میتواند مشکلات مربوط به مفاصل زانو را برطرف کند و در صورت لزوم به وسیله ابزاری کوچک درون آرتروسکوپ، آن را تصحیح کند.
دکتر جراح زانو
دکتر جراح زانو، متخصصی است که در زمینه آسیبهای مربوط به زانو، آموزشهای بیشتری دیده است؛ به همین خاطر بر تشخیص و درمان مشکلات این عضو از بدن، تسلط بیشتری دارد. جراح و دکتر زانو درباره بیماریهای مرتبط با مفصلها مانند تعویض مفصل زانو، آرتریت، آسیبهای ورزشی، آرتریت روماتوئید و... به خوبی آموزش دیده است. در واقع این متخصص، مهارتهای لازم برای تمامی روشهای درمانی از جمله روشهای غیر جراحی و روشهای جراحی را برای بهبود تحرک زانو و تسکین درد بیمار دارد. همچنین آنها کاملاً مجهز و مدرن در مرکزهای تخصصی ارتوپدی فعالیت میکنند.
برای انجام جراحی لازم است به بهترین جراح زانو مراجعه کنید تا عوارض آن کمتر شود. برای پیداکردن بهترین جراح زانو در تهران میتوانید از شبکههای مجازی و نظرات ثبتشده در آنها کمک بگیرید.
چه زمانی باید به متخصص زانو مراجعه کنیم؟
درمان زانو درد شدید و مزمن را باید جدی بگیرید تا مجبور به انجام جراحی نشوید. یکی از اصلیترین مراحل برای درمان درد زانو، مراجعه به متخصص زانو خوب است. اما سوال اصلی اینجا است که در چه مرحلهای باید به فوق تخصص زانو خوب مراجعه کنیم؟ اگر دردتان در پی واردآمدن ضربه شدید به زانو ایجاد شده و همراه با علائم زیر است باید به پزشک مراجعه کنید:
- تورم قابلتوجه
- قرمزی
- افزایش حساسیت در اطراف مفصل
- گرمشدن زانو و مفصل
- درد شدید
- تب
اگر علائم زانو درد در گذشته خفیف بوده؛ اما مدتی است که شدت یافته و باعث مختلشدن فعالیت روزانه و خواب شبانهتان شده است، لازم است در اولین فرصت در پی یافتن دکتر زانو خوب باشید. اگر قصد دارید به متخصص زانو در تهران مراجعه کنید ما به شما کلینیک ارتوپدی پزشک اول را پیشنهاد میکنیم که با ارائه بهترین خدمات درمانی برای زانو درد، توسط متخصصان باتجربه تحت درمان قرار میگیرید.
دکتر فوق تخصص زانو خوب در تهران
متخصصان و پزشکان زیادی در سراسر کشور از جمله تهران وجود دارند که با تخصص و تجربه بالای خود، روزانه به بیماران زیادی کمک میکنند. پیداکردن یک دکتر زانو مجرب و متخصص برای درمان مشکلات زانو، اهمیت بسیار زیادی دارد. برای پیدا کردن دکتر فوق تخصص زانو خوب در تهران میتوانید از بستگان، دوستان یا افرادی که توسط آن پزشک ویزیت شدهاند، کمک بگیرید. همچنین با کمکگرفتن از اینترنت و از طریق سایتهای معتبر نیز میتوانید پزشکان حرفهای و متخصص را در تهران پیدا کنید. یک متخصص زانو خوب و با تجربه باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
- داشتن وجدان کاری
- مهارت بالا برای برقراری ارتباط مناسب با بیمار و همراه بیمار
- خوشبرخورد و خوشاخلاق
- پیرو اصولی کاری و اخلاقی
- داشتن تجربه و سابقه کاری بالا
- آشنا بودن با نوینترین روشهای جراحی زانو
اقدامات دکتر متخصص و یا فوق تخصص زانو برای بیمار
در گذشته مشکلات مربوط به زانو، در افراد مسن بیشتر شایع بود؛ اما امروزه به دلیل تغییرات گسترده در شیوه زندگی افراد، این بیماری در میان جوانان نیز شیوع پیدا کرده است؛ به همین دلیل ممکن است که افراد زیادی به دکتر و دارو نیاز داشته باشند. زمانی که به خاطر مشکلات مربوط به درد زانو به متخصص ارتوپد مراجعه میکنید، پزشک به معاینه بالینی شما برای تشخیص علت درد، میپردازد.
به جز معاینه فیزیکی میتوان از روشهای دیگری چون آزمایش خون، سونوگرافی، تصویربرداری اشعه ایکس، ام آی آر و سی تی اسکن نیز برای تشخیص علت زانو درد، استفاده کرد. دکتر متخصص یا فوق تخصص زانو برای درمان بیمار، اقدامات مختلفی چون دارودرمانی، ورزش و جراحی را بسته به شدت بیماری انجام خواهد داد. در ادامه این روشهای درمانی را به طور مختصر توضیح خواهیم داد:
دارودرمانی
در برخی از افراد، مصرف دارو میتواند به تسکین درد و التهاب ناشی از مشکلات زانو کمک کند و مانع از پیشرفت بیماری شود. در واقع میتوان گفت که دارودرمانی یکی از مهمترین روشهای درمانی برای برطرفکردن مشکلات زانو محسوب میشود که معمولاً دکتر زانو با تجویز داروهایی مانند داروی ضد درد، ضد التهاب و داروهای موضعی به درمان آن میپردازد.
حرکات اصلاحی و ورزش درمانی
ورزش درمانی معمولاً به تمرینات برنامهریزی شده و اختصاصی گفته میشود که برای اصلاح مشکلات مفاصل زانو، انجام میگیرد و هدف آن برگرداندن فرد آسیبدیده به زندگی عادی است. دکتر زانو به منظور داشتن یک برنامه ورزشی مناسب، شما را به متخصص فیزیوتراپ ارجاع میدهد. معمولاً فیزیوتراپ با آموزش حرکات کششی، به تقویت عضلات بدن کمک میکند.
تزریق درمانی
در مواقعی که دردهای مزمن زانو را نمیتوان به وسیله دارو درمان کرد، از تزریق درمانی استفاده میشود. معمولاً در این شرایط پزشک برای تأثیرگذاری سریعتر و بهتر، پی آر پی یا تزریق داروهای استروئیدی را تجویز میکند. تزریق درمانی در این شرایط میتواند به تسکین درد و کاهش التهاب، کمک قابل توجهی کند.
جراحی
در صورتی که روشهای گفته شده برای تسکین زانو درد به فرد کمکی نکنند و درد بیمار به قدری شدید باشد که باعث مختل شدن زندگی روزمره او شود، در این صورت پزشک متخصص زانو یا فوق تخصص جراحی، برای درمان فرد بیمار از روش جراحی زانو استفاده میکند. روش جراحی انواع مختلفی دارد که پزشک متخصص بسته به شدت بیماری، یک روش مناسب را برمی گزیند.